Venus de la Poiana Cireșului ar putea avea peste 20000 de ani vechime

Venus gravettian
Venus de la Poiana Cireșului / imagine MEOTP

„Venus de la Poiana Cireșului” este o statuetă de os descoperită de către arheologii români în cadrul sitului paleolitic „Poiana Cireşului” din Piatra Neamț, considerată a fi unica de acest fel identificată până acum în România cu o vechime de peste 20000 de ani. Statueta face parte din categoria așa ziselor Venus gravettiene, figurine realizate din os, piatră sau fildeș reprezentând stilizat zeități feminine.

Situl arheologic de la Poiana Cireșului este situat la cca. 4 km de Piatra Neamț, pe malul drept al râului Bistrița. Cercetarea sa a început în 1963, de-a lungul timpului furnizând aproape două treimi din obiectele de artă mai vechi de 15000 de ani recuperate pe teritoriul României. În timpul campaniei din 2013 a fost descoperit un pandantiv de os cu o vechime confirmată de datarea prin metoda radiocarbonului la peste 20000 ani.

Cercetările arheologice din 2014 au fost realizate de către cercetătorii Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, din cadrul Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște, sub coordonarea dr. Elena-Cristina Niţu, şefa şantierului, și prof. univ. dr. Marin Cârciumaru. În timpul campaniei au fost descoperite mai multe obiecte: două pandantive și o mărgea din piatră; două pandantive din canini de vulpe și cerb; diverse unelte din os și corn pentru prelucrarea pieilor de ren și bizon; vărfuri de suliță din corn și os de ren; sute de utilaje litice cu diverse funcționalități și mii de resturi osteologice în adevărate structuri de abataj a renilor.

Gravettian pendant
Pandantiv și obiecte de podoabă / imagine MEOTP

Însă, descoperirea cea mai importantă este considerată a fi statueta botezată „Venus de la Poiana Cireșului”. Cultura gravettiana este specifică paleoliticului superior, iar statueta a fost descoperită într-un nivel cu o vechime estimată la 20000 ani, ceea ce o face printre puținele descoperite în spațiul euro-asiatic și unica găsită până acum pe teritoriul României. Cercetătorii consideră că „Venus de la Poiana Cireșului” este printre cele mai importante descoperiri arheologice din țară, iar inventarul de obiecte recuperate din acest sit arheologic se constituie într-un adevărat tezaur de obiecte de podoabă paleolitice cu valoare de patrimoniu universal.

Venus de la Poiana Cireșului
Statueta din os „Venus de la Poiana Cireșului” / imagine MEOTP

Cercetarea sitului de la Poiana Cireșului va continua, arheologii susținând că nu sunt excluse și alte descoperiri surprinzătoare.

Sursă: comunicat de presă Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic