Vitamina K – doza zilnică recomandată

Spanacul – o sursă naturală de vitamina K / imagine Herbolario Allium

Doza zilnică recomandată de vitamina K a fost reevaluată de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în cadrul programului pentru stabilirea valorilor de referință alimentare actualizate (DRV). Vitamina K are un rol important în coagularea sângelui și mineralizarea osoasă, iar EFSA menționează și câteva surse alimentare de vitamina K.

Conform raportului EFSA, doza zilnică necesară de vitamina K este de:

  • 10 miligrame (mg) pentru copii între 7 și 11 luni;
  • 12 mg pentru copii cu vârste între 1 și 3 ani;
  • 20 mg pentru copii între 4-6 ani;
  • 30 mg pentru copii între 7 și 10 ani;
  • 45 mg pentru copii între 11-14 ani;
  • 65 mg pentru adolescenți între 15-17 ani ;
  • 70 mg pentru adulți, inclusiv femei însărcinate sau care alăptează.

Vitamina K este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi) ce se regăsește în mod natural în alimente sub forma fitomenadionă (vitamina K1) și menachinonă (vitamina K2). Printre sursele alimentare de vitamina K se numără legumele cu frunze verzi, precum spanacul, lăptuca, varza de Bruxelles. Conform USDA, pătrunjelul proaspăt ar avea cel mai ridicat conținut de vitamina K, cu aproximativ 1,64 mg vitamina K la 100 grame pătrunjel. O dietă echilibrată, cu un aport optim de fructe și legume, ar trebui să asigure necesarul de vitamina K.

Deficiența de vitamina K (hipovitaminoza K) este asociată sângerarea excesivă din cauza unei activități scăzute a factorilor de coagulare a sângelui. În cazul în care considerați că este posibil să aveți o deficiență de vitamina K, consultați medicul de familie pentru un tratament adecvat.
Surse: EFSA, USDA