Vouivria damparisensis – dinozaurul ascuns în muzeu

Vouivria
Vouivria damparisensis / ilustrație Imperial College London/Chase Stone

Vouivria damparisensis este o nou specie înrudită cu brahiozaurul, iar descrierea sa oficială a fost făcută la peste 80 de ani de la descoperirea fosilelor. În tot acest timp, dinozaurul a fost aproape uitat în colecția Muzeului Național de Istorie Naturală din Paris. Spre surprinderea paleontologilor, Vouivria damparisensis s-a dovedit a fi printre cei mai vechi dinozauri cunoscuți din clada Titanosauriformes. Descrierea sa oferă indicii despre evoluția dinozaurilor similari din Jurasicul târziu.

Fosilele care au condus acum la descrierea speciei au fost descoperite în 1934 în satul Damparis din partea de est a Franței. Nu a fost însă clasificat, fiind menționat sporadic în literatura de specialitate din anii ’30- ’40 doar ca „dinozaurul din Damparis”. Fosilele au fost trimise spre păstrare la Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris, unde au rămas fără a fi studiate și aproape uitate de către cercetători.

Acum, colectivul coordonat de Dr. Philip Mannion (Colegiul Imperial din Londra) a redescoperit și analizat fosilele. Conform studiului publicat, dinozaurul reprezintă o specie nouă pentru știință și face parte din infraordinul Sauropoda, clada Titanosauriformes și familia Brachiosauridae. La fel ca un brahiozaur, Vouivria damparisensis era un dinozaur erbivor cu un corp masiv, gât lung și cap mic. Paleontologii consideră că exemplarul cercetat nu era matur, dar tot ar fi cântărit cca. 15000 kilograme și ar fi avut o lungime totală de peste 15 metri.

Dinozaurul a trăit în urmă cu aproximativ 160 milioane de ani, în Jurasicul târziu. În acea perioadă, teritoriul Europei de astăzi era un imens arhipelag, din care a făcut parte mai târziu și Insula Hațeg. Din speciile descrise până acum, paleontologii susțin că Vouivria damparisensis este printre cei mai vechi dinozauri Titanosauriformes, grup din care face parte și Cel mai mare dinozaur din lume. Studiul „The earliest known titanosauriform sauropod dinosaur and the evolution of Brachiosauridae” a fost publicat în revista cu acces gratuit PeeJ.
Sursă: PeerJ