Agenția Spațială Europeană (ESA) a deschis astăzi procesul de selecție pentru o nouă serie de astronauți. Cum România este membră ESA, cetățenii români pot aplica pentru oportunitatea de a lucra pe Stația Spațială Internațională (ISS). Ca o noutate, în acest an este încurajată și participarea persoanelor cu dizabilități, ESA dorind să trimită prima sau primul „parastronaut” din lume în spațiu.
Printre cerințele necesare, ESA menționează: studii superioare în domeniul științelor naturale, inginerie, matematică/informatică sau medicină; trei ani experiență profesională, fluență în limba engleză și abilitatea de a asimila rapid informații complexe. În privința dizabilităților acceptate, ESA precizează: dizabilități ale membrelor inferioare și nanismul (statură mai mică de 130cm). Dacă doriți să deveniți al doilea astronaut român, după Dumitru-Dorin Prunariu, cererile pot fi depuse pe pagina ESA https://jobs.esa.int/ între 31 martie și 28 mai 2021.
Actualizare: În data de 21 mai 2021, ESA a anunțat că prelungește termenul de depunere până la data de 18 iunie 2021.
În noul proces de selecție, ESA vrea să se îndepărteze de cutuma selectării astronauților din rândul piloților de avioane. La urma urmei, Belka și Strelka nu aveau licențe de piloți de aviație când au devenit primele ființe care s-au întors întregi și nevătămate dintr-o călătorie în spațiu.
În majoritatea cazurilor, zborul către spațiu este complet automatizat, iar astronauții au rareori șansa de a pilota o navă spațială. Iar acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de câți mai mulți cercetători din diverse domenii care să desfășoare experimente în spațiu. Mai multe detalii despre întreg procesul de selecție puteți găsi pe pagina ESA Astronaut Selection și pe pagina elaborată de Agenția Spațială Română (ROSA).
updated