Wendiceratops pinhornensis, unul dintre cei mai vechi dinozauri cu coarne

Wendiceratops
Wendiceratops pinhornensis / foto Brian Boyle

Paleontologii au descris o nouă specie de dinozaur, Wendiceratops pinhornensis fiind printre cei mai vechi dinozauri cu coarne descoperiți până acum. Caracteristicile sale primitive și neobișnuite oferă o nouă perspectivă asupra evoluției familiei Ceratopsidae și celui mai mai cunoscut reprezentat – Triceratops.

Noua specie a fost descrisă după analizarea a peste 200 de oase descoperite în formațiunea geologică Oldman din Alberta, Canada. De altfel, numele speciei Wendiceratops pinhornensis a fost inspirat de locația descoperirii, Pinhorn Provincial Grazing Reserve, și numele cercetătoarei Wendy Sloboda, care a identificat depozitul fosil în anul 2010. Prin urmare, Wendiceratops înseamnă „Wendy’s horned-face” și, pentru că traducerea exactă ar putea da naștere la interpretări greșite, îi vom spune „dinozaurul cu coarne al lui Wendy”.

Dinozaurul a trăit în urmă cu aproximativ 79 milioane de ani, într-o perioadă de la sfârșitul Cretacicului cunoscută drept Campanian. Wendiceratops avea o lungime de cca. 6 metri și cântărea mai mult de o tonă. Față de alți dinozauri similari, Wendiceratops p. se remarcă prin ornamentațiile osoase întoarse spre interior, similare unor cârlige amplasate la extremitatea posterioară a craniului, și cornul nazal scurt și vertical.

Aceste caracteristici i-au făcut pe paleontologi să considere „dinozaurul lui Wendy” o posibilă specie intermediară între Albertaceratops nesmoi, un dinozaur cu corn nazal aproape inexistent, și Coronosaurus brinkmani, o specie la care această caracteristică este bine definită. Studiul „ Cranial Anatomy of Wendiceratops pinhornensis gen. et sp. nov., a Centrosaurine Ceratopsid (Dinosauria: Ornithischia) from the Oldman Formation (Campanian), Alberta, Canada, and the Evolution of Ceratopsid Nasal Ornamentation.” a fost publicat în PloS ONE, iar un schelet în mărime naturală a fost reconstituit și se află acum expus la Royal Ontario Museum din Toronto.
Surse: PLoS ONE, Cleveland Museum of Natural History