Woseribre Senebkay – faraonul necunoscut care schimbă istoria Egiptului Antic

Zeițele Neith și Nut
Zeițele Neith și Nut / imagine Penn Museum

La mai mult de 200 de ani de la primele cercetări arheologice, părea că Egiptul nu va mai oferi surprize deosebite. Recenta descoperire a mormântului faraonului Woseribre Senebkay a reușit să îi uimească pe arheologi: nu numai pentru că faraonul era necunoscut până acum, dar o întreagă dinastie lipsea din istoria Egiptului.

În vara anului 2013, cercetările efectuare de către o echipă a Muzeului Penn, din cadrul Universității Pennsylvania, au condus la identificarea unei camere de sarcofag regal uriașe în regiunea Abydos. Situl arheologic este situat la marginea deșertului, la aproximativ 15 km distanță de Nil și cca. 480 km sud de Cairo.

Camera sarcofagului, cu o greutate estimată la peste 60 de tone, este construită din cuarțit roșu și a putut fi datată în perioada Regatului Mijlociu Egiptean, dar faraonul nu a putut fi identificat.

Cercetările recente au relevat că destinația inițială a camerei mortuare a fost aceea de a adăposti sarcofagul primului faraon din cea de-a treisprezecea dinastie – Sobekhotep, iar ulterior a fost refolosită pentru a construi alte monumente funerare.

Abydos chamber
Camera sarcofagului faraonului Sobekhotep/ imagine Penn Museum

Unul dintre acestea este mormântul faraonului Woseribre-Senebkay, necunoscut până la această dată pentru cercetători. Existența unei dinastii Abydos era un subiect de speculație științifică, iar această descoperire confirmă existența unei dinastii independente și contemporane cu dinastiile Hyksos (cca. 1630–1523 î.Hr.) și Theban (cca. 1650-1580 î.Hr.).

Mormântul faraonului Senebkay a fost datat cu aproximație la anul 1650 î.Hr. și se presupune că dinastia Abydos ar fi existat în perioada 1650 – 1600 î.Hr. Complexul funerar este alcătuit din patru camere, una dintre acestea fiind construită din calcar și pictată cu imagini ale zeițelor Nut, Nephthys, Selket și Isis care însoțesc sarcofagul regal. Conform inscripțiilor, titulatura completă a faraonului era „rege al Egiptului de Sus și de Jos, Woseribre, fiului lui Ra, Senebkay”.

Woseribre Senebkay tomb
Camera mortuară a faraonului Woseribre-Senebkay/ imagine Penn Museum

Din păcate, mormântul a fost prădat în antichitate și nu au fost găsite obiecte de valoare. Cu toate acestea, arheologii au reușit să recupereze scheletul faraonului. Analiza acestuia a relevat că Senebkay avea aprovimativ 1,75 m și a murit la vârsta de 45 – 50 ani.

Descoperirea are o importanță istorică deosebită deoarece confirmă existența dinastiei Abydos și locul necropolei regale unde s-ar putea afla 16 morminte ale unor faraoni din perioada 1650 – 1600 î.Hr. În opinia echipei de cercetători, continuarea explorării sitului va aduce noi date cu privire la o perioadă importantă, dar puțin înțeleasă din istoria Egiptului antic.

Sursă: Penn Museum