Yi qi – „aripi bizare” sau dinozaurul liliac

Yi qi
Yi qi – dinozaurul liliac / ilustrație Dinostar Co. Ltd/ foto Zang Hailong/IVPP

Yi qi este unul dintre cei mai ciudați dinozauri descoperiți până acum, având caracteristici anatomice unice printre speciile cunoscute. Deși pare să fi fost un dinozaur cu pene, acestea nu erau folosite pentru a zbura. În schimb, Yi qi avea o extensie osoasă la încheietura membrelor anterioare și o membrană care se extindea între aceasta și degete, o conformație similară cu aripa unui liliac.

Fosilele care au condus la descrierea noii specii au fost descoperite în formațiunea geologică Tiaojishan, situată în provincia Hebei din China, de către un fermier. Exemplarul, expus acum la Muzeul Shandong Tianyu, nu păstrează doar oasele dinozaurului, ci și urmele unor pene mari, filamentoase și rigide, atât pe membrele superioare, cât și pe cele posterioare. Structura penelor sugerează că acestea nu erau folosite pentru a zbura, dar puteau asigura izolația termică și ornamentația speciei.

Denumirea Yi qi se traduce drept „aripi ciudate/bizare” și a fost inspirată de observarea unei structuri osoase la încheieturile membrelor anterioare. Între acest „deget” alungit și celelalte degete se pot observa urmele unei membrane. Această caracteristică nu a mai fost întâlnită la niciun dinozaur descoperit până acum, dar se aseamănă cu structurile similare întâlnite la lilieci sau veverițele zburătoare.

Rhinolophidae
O nouă specie de liliac descoperită în Africa/ imagine A.J. Plumptre (Wildlife Conservation Society, NY)

Yi qi face parte din marele grup al dinozaurilor theropozi (Theropoda), dar caracteristicile sale îl includ în clada Maniraptora, familia Scansoriopterygidae. Deși înrudită cu dinozaurii care au evoluat în păsări, această familie este foarte puțin cunoscută. Cele trei specii descoperite până acum au fost descrise pe baza unor exemplare incomplete, iar Yi qi se dovedește a fi și mai bizar. Pe baza dimensiunilor scheletului, craniul având o lungime de 4 cm., cercetătorii estimează că dinozaurul avea o greutate de aproximativ 380 grame.

Conform autorilor studiului, Yi qi și-ar fi putut folosi membrele anterioare pentru a zbura, dar specimenul incomplet nu oferă destule date pentru a înțelege modul în care o făcea. Descrierea speciei Yi qi a fost publicată în revista Nature sub titlul „A bizarre Jurassic maniraptoran theropod with preserved evidence of membranous wings”.

veverița zburătoare gigantică din Laos
Veverița zburătoare gigantică din Laos/ imagine Daosavanh Sanamxay


Sursă: Nature