Zealandia, a fi sau a nu fi continent

Continentele Pământului
Continentele Pământului, inclusiv Zealandia / ilustrație Mortimer et al.

Zealandia: continentul ascuns al Pământului este titlul unui nou studiu care a generat o serie de titluri senzaționaliste: „s-a găsit un nou continent”, „continentul scufundat” sau „al optulea continent a fost descoperit”. În realitate, Zealandia sau continentul Noua Zeelandă apare în literatura de specialitate de peste un secol. Noul studiu nu face altceva decât să readucă în atenție modul în care definim un continent și să furnizeze argumente care susțin, în opinia autorilor, recunoașterea sa.

„Câte continente are Pământul?” pare o întrebare destul de simplă, dar răspunsurile diferite pot fi în același timp corecte. Pentru geografi, Pământul are șapte continente: Africa, America de Nord, America de Sud, Australia, Antarctida, Europa și Asia. Pentru geologi însă, Europa și Asia reprezintă o singură masă continentală: Eurasia. În concluzie, Pământul are șase sau șapte continente, depinde pe cine întrebi.

Zealandia este o regiune de aproximativ 5 milioane km pătrați, în proporție de 94% sub apele Oceanului Pacific, ce include Noua Zeelandă și Noua Caledonie. Geologii consideră că Zealandia a făcut parte din supercontinentul Gondwana, începând să se desprindă în urmă cu aproximativ 100 milioane de ani. Dar dimensiunea redusă față de alte mase continentale, puțin peste jumătate din Australia, a condus la scufundarea celei mai mari părți a acestui fragment continental.

Zealandia
Zealandia, un continent controversat / ilustrație Mortimer et al.

Autorii studiului pornesc de la precizarea că Pământul are două tipuri de crustă, continentală și oceanică, divizată în 14 plăci tectonice majore. Definiția geologică a continentului este „una dintre masele terestre majore, incluzând atât uscat, cât și platouri continentale”. Ce înseamnă „major” este însă subiect de discuție. Echipa formată din cercetători din Noua Zeelandă, Australia și Noua Caledonie susține că Zealandia este o regiune bine definită și are o geologie aparte. Cum nu există un organism internațional care să recunoască oficial denumirea, Zealandia rămâne un continent controversat și o temă de dezbatere științifică pentru geologi și geografi. Studiul „Zealandia: Earth’s Hidden Continent” a fost publicat în GSA Today.
Sursă: GSA Today