Zhong Zhong și Hua Hua – primele primate clonate prin „metoda Dolly” (video)

maimuțe colnate
Zhong Zhong și Hua Hua / imagine CAS/CCTV

Zhong Zhong și Hua Hua sunt două maimuțe identice din punct de vedere genetic, ce au fost concepute în laborator de cercetătorii Academiei Chineze de Științe prin aceeași metodă folosită în clonarea oii Dolly. Deși de la istoricul eveniment au mai fost clonate și alte mamifere, este pentru prima dată când se reușește clonarea unor primate prin metoda de transfer nuclear dintr-o celulă somatică. Clonele astfel obținute ar putea să faciliteze studierea unor boli umane, dar criticii metodei se tem că deschide calea către clonarea umană.

În anul 1996, cercetătorii Universității Edinburgh au reușit pentru prima dată să cloneze o oaie pornind de la o celulă somatică a unui specimen adult. Botezată Dolly, oaia a trăit până în 2003 și a dat naștere la șase miei pe parcursul vieții. Metoda SCNT (Somatic cell nuclear transfer – transfer nuclear dintr-o celulă somatică) a fost folosită ulterior pentru a clona vaci, porci, câini, pisici și alte mamifere. Nu s-a reușit însă clonarea de primate prin această metodă. Prima maimuță clonată a fost Tetra, un rhesus ce s-a născut în 1999 în urma unei metode mai simple de divizare embrionară.

Acum, cercetătorii coordonați de Zhen Liu (Academia Chineză de Științe – CAS) au reușit să cloneze macaci din specia Macaca fascicularis folosind celule fibroblaste fetale. Primele specimene au fost botezate Zhong Zhong și Hua Hua, pornind de la cuvântul „Zhonghua” ce desemnează națiunea sau poporul chinez. Zhong Zhong are aproximativ opt săptămâni, fiind cu zece zile mai mare decât Hua Hua. Conform CAS, ambele maimuțe sunt sănătoase și de dezvoltă normal.

Cercetătorii chinezi consideră metoda drept utilă pentru a facilita studiul unor boli umane și lucrează pentru a o perfecționa. Criticii susțin însă că o astfel de metodă ar putea fi utilizată și pentru clonarea umană. Autorii au menționat însă că specimenele obținute din celule adulte nu au supraviețuit mai mult de câteva ore, iar alți cercetători din domeniu au evidențiat că metoda este foarte ineficientă și nu va putea fi utilizată pentru obținerea de clone umane. Studiul „Cloning of Macaque Monkeys by Somatic Cell Nuclear Transfer” a fost publicat în Cell.
Sursă: Cell