Llallawavis scagliai este o nouă specie fosilă din familia Phorusrhacidae, cunoscute drept „păsările terorii”. Pasărea magnifică a lui Scaglia a fost descoperită în Argentina, iar paleontologii susțin că este cel mai complet specimen de până acum, oferind detalii rare privind anatomia acestor păsări carnivore preistorice.
Familia Phorusrhacidae reunește speciile dispărute de păsări nezburătoare carnivore care au trăit în America de Sud începând din Cenozoic (Neozoic), în urmă cu cca. 65 milioane de ani, și până în urmă cu aproximativ 2,5 milioane de ani. Înălțimea de până la 3m, ciocul acvilin de mari dimensiuni și dieta carnivoră le-au adus supranumele de „păsările terorii”, fiind considerate printre prădătorii de temut din America de Sud.
Fosilele care au condus la descrierea speciei Llallawavis scagliai au fost descoperite în formațiunea geologică Playa Los Lobos Allo din provincia Buenos Aires, Argentina. Paleontologii au fost surprinși să descopere peste 90% din scheletul păsării, inclusiv detalii anatomice care se fosilizează foarte rar, cum ar fi oasele din regiunea auditivă a craniului, traheea completă, laringele și bolta palatină.
Llallawavis scagliai a trăit în urmă cu aproximativ 3,5 milioane de ani, avea o înălțime de cca. 1,2m și o greutate estimată la 18kg. Între celelalte reprezentante ale familiei Phorusrhacidae, L. scagliai poate fi considerată de dimensiune medie. Conform paleontologilor, specia avea un auz mai puțin dezvoltat decât cele mai multe păsări actuale, fiind posibil să folosească sunete joase pentru localizarea prăzii și comunicare.
Llallawavis scagliai a fost denumită în onoarea naturalistului Galileo Juan Scaglia (1915–1989), director al Muzeului Municipal de Științe Naturale din Mar del Plata unde se află acum expus specimenul tip. Descrierea speciei a fost publicată în Journal of Vertebrate Paleontology sub titlul „A new Mesembriornithinae (Aves, Phorusrhacidae) provides new insights into the phylogeny and sensory capabilities of terror birds”.
Surse: Society of Vertebrate Paleontology, Journal of Vertebrate Paleontology