Conform ultimelor date prezentate de NASA, nivelul Oceanului Planetar a crescut cu aproximativ 7,4 centimetri față de anul 1992. Creșterea nivelului mărilor și oceanelor este consecința topirii ghețarilor alpini, calotelor glaciare antarctică și groenlandeză, precum și încălzirii generale a Oceanului Planetar. Noile date par să confirme cele mai pesimiste predicții anterioare cu privire la nivelul mărilor până la sfârșitul secolului.
În 2013, Biroul Interguvernamental de Experți în Evoluția Climei din cadrul ONU (IPCC) a estimat, pe baza cercetărilor realizate la nivel internațional, o creștere a nivelului mărilor între 30 și 90 cm până în anul 2100. NASA a colectat date privind nivelul mării cu ajutorul sateliților începând din 1992, iar acestea susțin valorile mai ridicate ale predicțiilor anterioare.
Conform modelului realizat pe baza observațiilor sateliților TOPEX/Poisedon, Jason-1 și Jason-2 între 1992 și 2014, nivelul Oceanului Planetar a crescut în medie cu aproximativ 7,4 cm. În unele zone (prezentate cu albastru) nivelul a scăzut, iar în altele (reprezentate cu portocaliu și roșu) a crescut, așa cum se poate observa în clipul următor.
Creșterea nivelului mărilor este o consecință directă a topirii gheții din Antarctica, în special a calotei glaciare din Antarctica de Vest, a calotei glaciare din Groenlanda și ghețarilor alpini, precum cei din Parcul Național Glaciar. Scăderea volumului de gheață în Antarctica și Groenlanda a fost înregistrată de NASA cu ajutorul GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) și poate fi vizualizată în animația următoare.
În acest moment, cercetătorii NASA consideră că este dificil de estimat cât de accelerată va fi topirea calotelor glaciare și, prin urmare, cât de mult ar putea crește nivelul Oceanului Planetar. Din datele preistorice, nivelul mărilor pare să fi crescut cu până la 3 metri într-un secol atunci când gheața s-a topit rapid. Acum însă, creșterea nivelului Oceanului Planetar are o importanță deosebită pentru comunitățile umane și activitățile economice din zonele de coastă.
Surse: NASA, NASA