Studiind cele două specii cunoscute ale dragonului de mare de tip frunză, o echipă internațională de cercetători a descoperit o a treia specie. Phyllopteryx dewysea se remarcă prin nuanța aprinsă de roșu a corpului, fapt ce i-a adus numele „dragonul de mare rubiniu” (Ruby Seadragon). Deși este prima specie nouă descrisă în ultimii 150 de ani, acest dragon de mare se afla în colecția unui muzeu din Australia încă din 1919.
Singurul specimen recent a fost colectat în 2007, iar aspectul său neobișnuit i-a determinat pe oamenii de știință să îl studieze mai îndeaproape. Dragonii de mare de tip frunză sunt rude ale căluților de mare și fac parte din familia de pești Syngnathidae. Prima specie descrisă a fost Phyllopteryx taeniolatus (weedy seadragon), ce se remarcă prin coloritul roșiatic cu pete galbene și purpurii, iar cea de-a doua a fost Phycodurus eques, cunoscut drept dragonul de mare de tip frunză (leafy seadragon) și având un colorit portocaliu ce poate varia pentru a se camufla.
Utilizând analize ADN și instrumente de comparare anatomică, s-a stabilit că specimenul roșu aprins este într-adevăr o specie nouă. Cercetătorii au botezat-o Phyllopteryx dewysea și va fi cunoscută sub denumirea comună de „Ruby Seadragon” – dragonul de mare rubiniu. Examinarea structurii interne cu ajutorul unui tomograf a relevat că structura scheletului este diferită a celorlalte două specii.
Cum specimenul tip a fost descoperit la o adâncime de cca. 50m, se presupune că Phyllopteryx dewysea se folosește de coloritul rubiniu pentru a se camufla la adâncimi mai mari decât rudele sale. În prezent, cercetătorii Institutului de Oceanografie Scripps plănuiesc o expediție pentru a observa specia Phyllopteryx dewysea în habitatul natural.
Actualizare: Specia Phyllopteryx dewysea a fost filmată pentru prima dată în apropierea Arhipelagului Recherche, Australia
Surse: Scripps Institution of Oceanography, flickr/Nathan Rupert