Pristis pectinata, o specie de pește ferăstrău în pericol critic de dispariție, se reproduce prin partenogeneză sau „naștere virgină”. Deși autorii cercetării susțin că este prima dată când o astfel de strategie reproductivă este confirmată în habitatul natural pentru un vertebrat, nașterea din ovule nefecundate este întâlnită și la alte animale, în special la unele reptile cu populații în declin sau foarte restrânse.
Pristis pectinata este cunoscut drept „peștele ferăstrău cu dinți mici” și era răspândit în apele Oceanului Atlantic și Marea Mediterană. Pescuitul intensiv a condus la reducerea drastică a numărului de exemplare, în 1996 specia fiind considerată „în pericol de dispariție”, iar din 2006 fiind inclusă în categoria „în pericol critic de dispariție”. În prezent, această specie de pește ferăstrău mai poate fi întâlnită în mod obișnuit doar în Bahamas și unele zone din apropierea coastelor SUA.
În studiul curent, cercetătorii Stony Brook University au efectuat analize ADN asupra unei populații de pești ferăstrău dintr-un estuar al râului Peace din Florida. Conform datelor publicate în revista Current Biology cu titlul „Facultative parthenogenesis in a critically endangered wild vertebrate”, aproximativ 3% din populația de pești ferăstrău sunt rezultatul partenogenezei. În mod normal, specia Pristis pectinata se reproduce sexuat, dar populația studiată pare să folosească „nașterea virgină” chiar și în prezența masculilor.
De obicei, femelele dau naștere la urmași fără a avea contact sexual atunci când au dificultăți în găsirea unui mascul. Cel mai cunoscut exemplu este al Dragonului de Komodo (Varanus komodoensis), dar această modalitate de reproducerea asexuată a fost semnalată și la unele specii de șopârle, șerpi și chiar păsări. În cazul peștelui ferăstrău, adoptarea partenogenezei ar putea fi determinată de numărul redus de exemplare, dar autorii cercetării susțin că nu va fi suficientă pentru salvarea speciei de la dispariție.
Surse: Stony Brook University, Current Biology, IUCN