Project Wing – Google pregătește drone pentru livrări rapide (video)

Project Wing
Prototipul Project Wing / imagine Google

Project Wing este numele unui proiect la care Google a lucrat în secret timp de doi ani, rezultatele fiind dezvăluite acum public într-un prim clip video. Prin Project Wing, Google urmărește să dezvolte și testeze un sistem de livrări rapide cu ajutorul unor vehicule aeriene autonome. Inginerii Google au construit deja o astfel de dronă și au testat-o cu succes în Queensland, Australia.

Proiectul Wing este dezvoltat de către Google X, divizia de cercetare a companiei americane care este implicată în punerea în practică a mai multor tehnologii de ultimă generație, printre care și robotul umanoid SCHAFT. Ca și în cazul robotului, Project Wing pare să aibă ca principală țintă misiunile de salvare, în special în zonele izolate. Google consideră că dronele pot asigura livrarea rapidă de medicamente, materiale sanitare și alimente în zonele afectare de dezastre naturale.

Wing drone
Drona Wing transportă un pachet și îl livrează / imagini Google

Astfel de vehicule autonome ar putea fi folosite în cazul unor cutremure, inundații sau alte calamități pentru a transporta pachete mici cu medicamente sau baterii în ariile în care mijloacele de transport convenționale nu pot ajunge. Inițial, proiectul Wing a pornit de la ideea de a livra defibrilatoare persoanelor care suferă un atac de cord, o drona putând ajunge mai repede decât orice ambulanță. Desigur, nu este exclusă nici utilizarea comercială, similară proiectului Amazon Prime Air de transportare a cumpărăturilor cu ajutorul dronelor.

Prototipul Project Wing este un vehicul aerian cu o anvergură a aripilor de aproximativ 1,5 m și propulsat de patru elice acționate electric. Pentru moment, drona are o greutate de aproximativ 8,5kg și poate transporta pachete de până la 1,5kg. În luna august, aparatul a fost testat în peste 30 de situații în Australia, Google considerând reglementările cu privire la drone mai permisive în această țară. Deși testele au fost considerate un succes, în clipul de prezentare se menționează că Project Wing este la ani distanță de materializarea într-un produs complet funcțional.


Surse: The Atlantic, BBC, Google