Prezentat de cele mai multe ori drept „extractul minune din struguri” și „sursă naturală a longevității”, resveratrol este un antioxidant natural care pare să nu fie responsabil pentru efectele benefice atribuite. Un nou studiu, la realizarea căruia au contribuit prestigioase instituții de cercetare internaționale, susține că resveratrolul din vinul roșu, ciocolată și struguri nu a fost asociat cu longevitatea, incidența bolilor cardiovasculare sau a cancerului.
Anterior, antioxidantul era bănuit să fie responsabil pentru explicarea așa numitului „paradox francez”: în pofida dietei bogate în grăsimi saturate și colesterol din Franța, bolile cardiace aveau o incidență mică datorită consumului regulat de alimente care conțin resveratrol, în special vin roșu.
Pentru a testa această teorie, cercetătorii Johns Hopkins Medicine, alături de specialiști ai Universității din Barcelona, Institutului Catalan de Oncologie din Spania și Institutului Național de Geriatrie din Italia, au studiat timp de 15 ani efectele îmbătrânirii la un grup de persoane care locuiesc în regiunea Chianti din Italia, renumită pentru vinul roșu produs și, evident, consumat.
Pe lângă alte cercetări legate de îmbătrânire, efectul pe care îl are consumul de alimente care conțin resveratrol a fost studiat pe 783 persoane cu vârsta de peste 65 de ani, care au fost urmărite timp de 9 ani. În această perioadă, 268 participanți au decedat, 174 au dezvoltat boli cardiovasculare, iar 34 cancer. Comparând nivelul de resveratrol al participanților la studiu, cercetătorii au concluzionat că acest antioxidant nu are o influență substanțială asupra incidenței bolilor cardiovasculare, cancerului sau longevității.
Medicul Richard D. Semba, coordonatorul studiului, susține că, deși cercetarea nu a găsit o asociere între resveratrol și longevitate, consumul de vin roșu, ciocolată, struguri sau alte fructe care îl conțin poate avea efecte benefice datorită altor antioxidanți naturali.
Cercetarea nu a inclus persoane care utilizează suplimente alimentare ce includ resveratrol. Totuși, nici alte studii realizate până în prezent nu au reușit să demonstreze că pastilele de resveratrol, având o concentrația mai mare decât în alimente, ar fi mai eficiente decât sursele naturale. Deși unele studii au obținut rezultate pozitive pe culturi de celule în vitro și pe cobai, resveratrolul nu a fost dovedit să aibă efecte benefice la oameni.
În concluzie, resveratrolul și presupusa creștere a longevității nu mai pot fi folosite ca pretext pentru a bea vin roșu, dar se pot găsi, cu siguranță, și alte motive.
Surse: Johns Hopkins Medicine, JAMA Intern Med, The Guardian, imagine Dave Dugdale