Cercetătorii chinezi au reușit să creeze șobolani-cyborg cu „inteligență augmentată” care pot fi controlați de la distanță prin intermediul unor micro-electrozi implantați în creier. Conform primelor teste experimentale, un șobolan cyborg poate parcurge mai rapid un labirint și poate fi dirijat să navigheze un teren accidentat. În viitor, astfel de cyborgi-șobolani ar putea fi utilizați în misiuni de căutare și salvare.
Grupul de cercetători din cadrul Universității Zhejiang a folosit șase șobolani Sprague Dawley (Rattus norvegicus) cărora le-a implantat două perechi de micro-electrozi. O pereche simulează atingerea unui obstacol de către mustățile șobolanului, determinându-i direcția de deplasare. Cea de-a doua pereche de micro-electrozi asigură creșterea nivelului de dopamină în creier, întărind comportamentul. Semnalele electrice sunt transmise de la un calculator către un micro-stimulator amplasat pe fiecare cyborg-șobolan prin Bluetooth. Rezultatele primelor experimente pot fi văzute în clipul următor.
Chiar dacă tehnologia este încă la început și șobolanii cyborgi nu reacționează chiar atât de rapid, cercetătorii consideră că îmbunătățirea acestui model ar putea avea mai multe aplicații practice. Printre acestea, ajutarea echipelor umane în misiunile de căutare și salvare, în special în zonele afectate de dezastre naturale, printre dărâmături și în spații mici care nu sunt accesibile prin alte metode. Față de un robot care are o autonomie limitată de bateria electrică, un șobolan-cyborg poate fi alimentat cu o mână de grăunțe pentru o zi întreagă. Studiul „Intelligence-Augmented Rat Cyborgs in Maze Solving” a fost publicat în revista PLoS ONE.
La începutul anului, presa de stat din Rusia a anunțat că cercetătorii ruși lucrează la dezvoltarea unor șobolani cyborgi care să detecteze explozibili și droguri. Preluată de presa internațională cu titluri precum „șobolanii-cyborg, arma secreta a lui Vladimir Putin”, știrea nu s-a dovedit a fi decât un mijloc de propagandă pentru susținerea campaniei militare din Siria. Din imaginile prezentate se poate vedea că cercetătorii ruși sunt departe de a crea o „armată de șobolani cyborg”, stadiul actual fiind o primă încercare în condiții de laborator cu șobolani imobilizați și conectați prin opt cabluri la un calculator.
Sursă: PLoS ONE