Tiktaalik roseae – peștele care mergea acum 375 milioane de ani

Tiktaalik rosae
Tiktaalik rosae/ilustrație realizată de Kalliopi Monoyios

Tiktaalik roseae este considerată printre primele specii care au făcut tranziția de la viața în mediul acvatic la viața pe uscat. Descoperirea unor noi fosile ar putea însă să schimbe teoriile cu privire la evoluția membrelor posterioare și adaptarea acestora pentru mers.

Primele fragmente fosile ale speciei Tiktaalik roseae au fost descoperite în 2004 pe Insula Ellesmere, aflată în Arhipelagul Arctic Canadian. Cercetătorii care făceau parte din expediția finanțată de National Geographic Society au considerat fosilele descoperite drept cel mai reprezentativ exemplu al unei specii de tranziție între pești și primele animale cu picioare.

Conform datărilor, Tiktaalik roseae ar fi trăit acum aproximativ 375 milioane de ani. Având un cap plat și dinți ascuțiți, specia părea o încrucișare între un pește și un crocodil, putând atinge până la 270 cm în lungime. Animalul vâna în ape dulci de mică adâncime și putea folosi înotătoarele frontale pentru a se susține pe pământ.

În baza datelor obținute din analiza fragmentelor fosile, cercetătorii au emis teoria conform căreia membrele posterioare au fost folosite pentru deplasare de către tetrapozii (vertebratele cu patru picioare), în timp ce Tiktaalik roseae și alte specii asemănătoare utilizau membrele anterioare.

Un nou studiu, publicat de cercetătorii Universității Chicago în revista PNAS, pune în discuție această teorie, susținând că folosirea membrelor posterioare a început încă de la specia Tiktaalik roseae.

Tiktaalik rosae
Fragmentele osoase alături de o reprezentare la mărime naturală a speciei Tiktaalik rosae

Concluzia se bazează pe analiza unor noi fragmente osoase, mai exact pelvisul și membrele posterioare. Cercetătorii au constatat că acestea, în special pelvisul, se aseamănă foarte mult cu cele găsite la primii tetrapozi, fiind mult mai dezvoltate decât la pești. Deși păstrează o serie de particularități primitive, scheletul Tiktaalik roseae are și funcții avansate care i-ar fi permis să folosească înotătoarea posterioară în mod similar unui membru.

Studiul susține că, deși înota în cea mai mare parte a timpului, Tiktaalik roseae și-ar fi putut folosi membrele posterioare pentru a merge. O specie similară, care trăiește și astăzi, este Protopterus – peștele cu plămâni african.

Profesorul Neil Shubin, unul dintre autorii studiului, va prezenta în documentarul „Your Inner Fish” legăturile dintre speciile dispărute, precum Tiktaalik roseae, și structura corpului uman. Documentarul va fi difuzat în luna aprilie 2014 de PBS.

Sursă: UChicago News