Cafeina ar putea îmbunătăți memoria pe termen lung

Caffeine, Cafeina, Coffe, Cafea

Cafeina ar putea avea efecte benefice pentru îmbunătățirea memoriei pe termen lung, cel puțin așa susțin cercetătorii universităților Johns Hopkins și UC Irvine din SUA. Contrar opiniei comune, cafeaua ar trebui consumată după o sesiune de studiu pentru a ne aminti mai bine ce am învățat.

Băuturile care conțin cafeină, fie că este vorba de cafea, ceai sau energizante, sunt printre cele mai consumate produse, fiind folosite zilnic de milioane de oameni pentru un plus de energie.

Dacă cercetările derulate la Universitatea din Tel Aviv sugerau posibile efecte negative ale consumului de cafea, noul studiu, publicat în revista Nature Neuroscience, susține că ingerarea de cafeină îmbunătățește anumite amintiri, pentru cel puțin 24 de ore.

Cercetătorii susțin că efectele pozitive ale cafeinei asupra proceselor cognitive erau cunoscute, dar acesta este primul studiu care dovedește reducerea uitării pe o perioadă de o zi ca urmare a consumului de cafea. În acest caz, spre deosebire de majoritatea cercetărilor anterioare, subiecții nu au consumat cafea înainte de îndeplinirea sarcinilor.

Astfel, cei 160 de participanți la studiu au fost selectați dintre persoanele care nu consumă în mod regulat produse care conțin cafeină. La cinci minute după studierea unei serii de imagini, o jumătate dintre ei au primit un placebo, iar ceilalți au primit o tabletă cu 200 miligrame de cafeină.

A doua zi, ambele grupuri au fost testate pentru a se stabili capacitatea de a recunoaște imaginile prezentate. În serie au fost incluse noi imagini, unele dintre acestea similare cu cele anterioare, participanții trebuind să se selecteze în trei categorii: „vechi”, „noi” și „similare”. Cercetătorii au constatat că un număr mai mare de subiecți care consumaseră cafeină au fost capabili să recunoască corect imaginile noi drept „similare”, față de cei care au primit un placebo și le-au identificat ca fiind identice.

Autorii studiului susțin că separarea tiparelor, capacitatea creierului de a recunoaște obiecte similare, dar nu identice, indică o întipărire mai profundă a amintirilor. De asemenea, s-ar părea că efectele cafeinei nu ar fi putut fi identificate dacă s-ar fi folosit teste standard de memorie.

Cantitatea de cafeină administrată în timpul studiului, 200 miligrame, corespunde consumului mediu pentru un adult și este echivalentă cu o ceașcă de cafea tare. Cercetătorii atrag atenția că efectul cafeinei se produce în timpul acumulării memoriilor, nu când este necesară reamintirea acestora. Astfel, recomandă studenților să bea o cafea în timp ce învață sau imediat după, pentru că înainte de examen nu va mai avea niciun efect.