Cebrennus rechenbergi – păianjenul flic-flac

Cebrennus rechenbergi
Cebrennus rechenbergi / imagine Ingo Rechenberg

Cebrennus rechenbergi este o nouă specie de păianjen din deșertul Sahara și singurul păianjen cunoscut care se deplasează prin flic-flac. Asemenea unui gimnast, păianjenul se deplasează cu viteză pentru scurt timp, apoi se propulsează într-o rotație cu ajutorul membrelor din față și aterizează pe picioarele din spate repetând ciclul.

Păianjenul face parte din genul Cebrennus Simon care include specii nocturne regăsite în regiunile aride din Maroc și Turkmenistan. Un nou studiu, publicat de Dr. Peter Jäger în jurnalul Zootaxa din aprilie 2014, descrie patru noi specii: Cebrennus atlas din Moroc, C. flagellatus întâlnit în Afghanistan, C. laurae din Insulele Canare și Cebrennus rechenbergi descoperit în Erg Chebbi din Maroc, parte a deșertului Sahara. Deși se aseamănă cu C. villosus din Tunisia, Cebrennus rechenbergi a fost clasificat drept o specie nouă datorită unor caracteristici unice.

Ajutându-se de picioarele cu peri, Cebrennus rechenbergi își construiește adăposturi tubulare în nisipul deșertului pentru a se apăra de prădători și arșița Soarelui. Pe lângă adăpostul interesant, păianjenul folosește și un mod de deplasare care nu a mai fost observat la altă specie. Deși sunt cunoscuți și alți păienjeni care se rotesc pentru a se deplasa, C. rechenbergi este primul care folosește o tehnică descrisă de cercetători drept flic-flac.

Cu ajutorul camerelor de filmat de mare viteză, oamenii de știință au stabilit că, deplasându-se în acest mod, păianjenul are o viteză de aproape 2m/s, dublă față de viteza normală. Însă acrobațiile în viteză consumă multă energie, păianjenul folosind aceste sărituri rar, doar pentru a scăpa de prădători.

Noua specie a fost denumită în onoarea cercetătorului Ingo Rechenberg, acum în vârstă de 80 de ani, care l-a observat pentru prima dată în urmă cu cinci ani. De asemenea, pentru a descifra mecanismele acestui mod de deplasare neobișnuit, Ingo Rechenberg a construit un robot care imită comportamentul păianjenului.

Cebrennus rechenbergi
Adăpostul păianjenului Cebrennus rechenbergi/ imagine Ingo Rechenberg

Sursă: Senckenberg Forschungsinstitut und Naturmuseum