Încălzirea globală este reală și influențată de activitățile antropice

Temperaturile medii în România
Temperaturile medii în România în intervalul 1954 – 1973, 1974 – 1993 și 1994 – 2013

Încălzirea globală este un fenomen cert, influența activităților umane asupra evoluției climei este clară, iar limitarea schimbărilor necesită eforturi susținute pentru reducerea emisiilor cu efecte de seră. Acestea sunt concluziile ultimului raport întocmit de Biroul Interguvernamental de Experți în Evoluția Climei din cadrul ONU (IPCC), publicat în formă completă și actualizată în data de 30 ianuarie 2014.

Raportul final conține peste 1500 de pagini, 600 de diagrame și evaluarea cuprinzătoare a peste 9000 de studii științifice privind evoluția climei. La elaborarea sa au participat 259 de autori din 39 de țări, iar trei sferturi din studiile citate au fost realizate după publicarea raportului precedent, în anul 2007. Sumarul destinat factorilor de decizie politică a fost publicat în 27 septembrie 2013, de la acea dată fiind adăugate două noi rapoarte privind gazele cu efect de seră.

Concluziile finale ale IPCC susțin că încălzirea sistemului climatic este fără echivoc. Începând din anii ’50, multe dintre schimbările observate sunt fără precedent în ultimele decenii sau chiar milenii. Temperatura atmosferei și a oceanelor a crescut, cantitatea de zăpadă și gheață s-a diminuat, nivelul mărilor a crescut, iar concentrația de gaze cu efect de seră s-a mărit.

Global surface temperatures
Evoluția temperaturilor la nivel global

Fiecare din ultimele trei decenii a fost succesiv mai călduros decât orice altă decadă începând din 1850. În emisfera nordică, perioada 1983 – 2012 a fost, cel mai probabil, cea mai caldă perioadă de 30 de ani din ultimii 1400.

Încălzirea oceanelor domină creșterea energiei stocate de sistemul climatic, reprezentând mai mult de 90% din energia acumulată între 1971 și 2010. La scară globală, încălzirea oceanelor este mai accentuată la suprafață, primii 75m încălzindu-se cu 0,11 grade Celsius în fiecare deceniu, începând din 1971 până în 2010.

În ultimele două decenii, stratul de gheață din Groenlanda și regiunile polare s-a redus în mod constant. Raportul consideră drept foarte sigur faptul că rata de creștere a nivelului mărilor începând de la jumătatea secolului 19 a fost mai mare decât rata medie de creștere din precedenții 2000 de ani.

Creșterea nivelului mărilor
Creșterea nivelului mărilor

Concentrațiile atmosferice de dioxid de carbon, metan și protoxid de azot au crescut până la niveluri fără precedent în ultimii 800000 ani, iar dioxidul de carbon a crescut cu 40% față de perioada dinaintea revoluției industriale. Oceanele au absorbit aproximativ 30% din dioxidul de carbon produs de activitățile umane, ceea ce a condus la acidifierea oceanelor.

Raportul consideră „extrem de probabilă” influența activităților umane drept cauza dominantă a încălzirii observate începând cu jumătatea secolului 20. Pentru a limita schimbarea climei, este necesară o reducere substanțială și susținută a emisiilor de gaze cu efect de seră.

CO2 în atmosferă
Creșterea concentrației atmosferice de dioxid de carbon exprimată în părți per milion (ppm)

Deși raportul are o solidă bază științifică, ansamblul fenomenelor care influențează încălzirea globală este dificil de înțeles la nivelul actual de cunoaștere. De exemplu, un studiu recent susține că fenomenele naturale ar putea acționa selectiv pentru a diminua încălzirea globală cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră. Astfel, cercetători din cadrul Universității Ebraice din Ierusalim, Universității Johns Hopkins (SUA) și NASA Goddard Space Flight Center susțin că vaporii de apă, cu rol predominant în producerea efectului de seră, contribuie la reflectarea razelor solare înapoi în spațiu. Evaluarea exactă a impactului activităților umane este greu de realizat, chiar și în simulările realizate cu ajutorul celor mai performante calculatoare.

Oricare ar fi cauzele și ponderea lor în evoluția fenomenului, este necesară continuarea cercetărilor și încurajarea măsurilor cunoscute care ar putea diminua efectele negative. Datele prezentate de NASA în animația încălzirea globală în ultimele șase decenii pot fi consultate în mod interactiv prin intermediul aplicației Google Earth și a unui fișier creat de UEA CRU (University of East Anglia Climatic Research Unit). De asemenea, diferențele de temperatură pentru fiecare regiune, începând din 1894, pot fi vizualizate pe pagina NewScientist.

Surse: IPCC, THUJ, UEA CRU