Airlander 10 – cea mai mare aeronavă la primul zbor (video)

Airlander
Airlander 10 în timpul primului zbor / foto Hybrid Air Vehicles

Cu o lungime de 92 metri, Airlander 10 este cea mai mare aeronavă din lume, iar recent a zburat pentru prima dată. Compania Hybrid Air Vehicles susține că Airlander nu este doar un dirijabil, ci o aeronavă hibrid ce îmbină diverse tehnologii pentru a crește siguranța și eficiența. Deși transportul de pasageri nu este exclus, Airlander este în principal un vehicul aerian destinat încărcăturilor grele, iar compania are în proiect o versiune și mai mare – Airlander 50.

Despre istoria și prototipul Airlander am scris prima dată în urmă cu mai bine de doi ani, iar acum Hybrid Air Vehicles a reușit să decoleze pentru prima dată cu Airlander 10 de pe Aerodromul Cardington din Bedfordshire, în data de 17 august 2016, la ora 18:40 UTC (21:40 ora României).

Primul zbor a durat doar 30 de minute, Airlander 10 neavând încă permisiunea de a zbura pe timp de noapte. Airlander are o lungime totală de 92 metri, o înălțime de 26 m și o lățime de 43,5m. Cu aceste dimensiuni, Airlander 10 devine cea mai mare aeronavă din lume, depășind Antonov An-225 Mriya – cel mai mare avion construit vreodată, cu o lungime totală de 84 m.

La fel ca un dirijabil, Airlander are o structură umplută cu heliu ce îi asigură portanța. Dar întreaga aeronavă este construită asemeni unei aripi cu profil aerodinamic, fapt ce îi conferă un spor de forță portantă. Airlander 10 cântărește 20 de tone și, conform companiei producătoare, ar putea transporta o încărcătură de până la 10 tone. Deplasarea aeronavei este asigurată de patru motoare diesel v8, fiecare cu o putere de 325 CP. Airlander atinge o viteză maximă de 148 km/h, poate urca până la 4880m și poate rămâne în aer până la 5 zile.

Hybrid Air Vehicles susține că aceste caracteristici recomandă Airlander pentru transportul încărcăturilor în zone greu accesibile, unde nu există piste de aterizare, pentru operațiuni de supraveghere sau de salvare în caz de dezastre naturale. Dacă testele vor demonstra fiabilitatea aeronavei, compania dorește să construiască 10 modele Airlander 10 până în 2021. Totodată, este avută în vedere o versiune mai mare, Airlander 50 urmând să măsoare 119 metri în lungime și să poată transporta până la 60 de tone.
Actualizare: În data de 24 august 2016, la finalul celui de-al doilea zbor de test, cabina Airlander 10 a fost deteriorată la aterizare. Echipajul nu a suferit răni.

Sursă: Hybrid Air Vehicles