Brontozaurul se întoarce, Brontosaurus excelsus recunoscut din nou

brontozaur
Brontozaurul Brontosaurus excelsus / ilustrație Davide Bonadonna

După 112 ani, brontozaurul se întoarce printre dinozaurii recunoscuți oficial de comunitatea științifică. Alături de Brontosaurus excelsus, specia tip a genului brontozaur, cercetătorii susțin recunoașterea speciilor Brontosaurus parvus și Brontosaurus yahnahpin, precum și diferențierea de genul Apatosaurus. Concluziile au la bază una dintre cele mai comprehensive analize realizate pe 81 schelete fosile și 477 caracteristici anatomice distincte .

Brontosaurus excelsus a fost descoperit în 1879 de către paleontologul Othniel Charles Marsh care l-a descris în anul următor și l-a botezat „nobila șopârlă tunet” pornind de la latinescul „excelsus” (nobil) și cuvintele grecești „bronto” (tunet) și „sauros” (șopârlă). În 1903 însă, paleontologul Elmer Riggs a reexaminat fosilele și a ajuns la concluzia că B. excelsus nu este diferit de genul descris anterior Apatosaurus („șopârla înșelătoare”), iar toate speciile descoperite ulterior au fost incluse în această categorie.

Indiferent de denumire, Brontosaurus sau Apatosaurus, speciile aparțineau familiei Diplodocidae, cei mai cunoscuți dinozauri sauropozi (Sauropoda). Cercetări ulterioare, inclusiv studii din anii ’70, au părut să confirme concluzia lui Elmer Riggs, brontozaurul fiind exclus din denumirile științifice, dar persistând în vocabularul comun și imaginația colectivă.

Noua cercetare a reanalizat 81 de schelete fosile, multe descoperite în ultimii 15 ani, și a comparat 477 caracteristici morfologice pentru a diferenția speciile de dinozauri și a stabili diferențele dintre genuri. Conform studiului publicat în revista PeerJ, Brontosaurus și Apatosaurus sunt genuri diferite de dinozauri sauropozi. Alături de primul brontozaur descoperit, Brontosaurus excelsus, cercetătorii susțin includerea speciilor Brontosaurus parvus și Brontosaurus yahnahpin, descoperite în 1902, respectiv 1994.

Studiul „A specimen-level phylogenetic analysis and taxonomic revision of Diplodocidae (Dinosauria, Sauropoda)” are aproape 300 de pagini și poate fi consultat/descărcat gratuit pe pagina PeerJ.
Sursă: PeerJ