Cea mai veche galaxie și cea mai veche stea din Univers

Siding Spring
Calea Lactee deasupra observatorului Siding Spring, Australia / imagine Kwon, O Chul

Astronomii au descoperit recent cea mai veche galaxie și cea mai veche stea din Univers. Galaxia Abell2744 Y1 a fost observată așa cum apărea la 650 milioane de ani după Big Bang, iar steaua SMSS J031300.36-670839.3 s-a format acum 13,7 miliarde de ani. Anterior, cea mai veche stea cunoscută avea o vechime de aproximativ 13,2 miliarde ani și a fost identificată în 2007. Desigur, față de începuturile Universului estimate a fi în urmă cu 13,8 miliarde de ani, mai avem încă multe stele și galaxii de descoperit.

Totuși, identificarea celei mai vechi stele de până acum este importantă prin noua metodă folosită de cercetători. Echipa de astronomi din cadrul Australian National University (ANU) a folosit telescopul SkyMapper pentru a studia compoziția chimică a stelelor concluzionând că nivelul de fier din structura unei stele poate fi folosit ca un „ceas” pentru a stabili „data de naștere” a stelei. Cu alte cuvinte, cu cât concentrația de fier din compoziția unei stele este mai redusă, cu atât steaua este mai veche.

SMSS J031300.36-670839.3 - cea mai veche stea din Univers / imagine Stefan Keller, ANU
SMSS J031300.36-670839.3 – cea mai veche stea din Univers / imagine Stefan Keller, ANU

Dr. Stefan Keller, conducătorul cercetării, susține că nivelul de fier din Univers a crescut în timp, pe măsură ce generații succesive de stele s-au format și au dispărut. Descoperirea unei stele vechi este asemănată de cercetători cu găsirea unui ac în carul cu fân, șansele de unu la un milion fiind crescute de abilitatea telescopului SkyMapper de a diferenția stelele cu conținut scăzut de fier după culoare. Steaua SMSS J031300.36-670839.3 se află la o distanță relativ mică față de Pământ, aproximativ 6000 ani lumină, iar cercetătorii speră ca noua metodă să conducă la identificarea altor stele vechi din Univers.

Folosind datele culese de telescoapele spațiale Hubble și Spitzer, o echipă internațională de cercetători, condusă de astronomi din cadrul Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) și La Laguna University (ULL), a descoperit una dintre cele mai vechi galaxii de până acum.

Abell2744 Y1
Abell2744 Y1 – cea mai veche galaxie din Univers / imagine NASA/ESA/STScI/IAC

Galaxia Abell2744 Y1 a fost identificată în roiul de galaxii Abell2744 și este de aproximativ 30 de ori mai mică decât Calea Lactee. De pe Pământ, galaxia Abell2744 Y1 poate fi observată așa cum arăta la 650 de milioane de ani după Big Bang, lumina sa călătorind aproximativ 13000 milioane de ani până să ajungă la noi.

În cadrul programului Frontier Fields, cercetătorii utilizează telescopul Hubble pentru a identifica galaxiile îndepărtate și telescopul infraroșu Spitzer pentru a determina vârsta acestora. Observațiile realizate în cadrul programului Frontier Fields sunt în fază incipientă, iar cercetătorii speră ca datele combinate furnizate de cele două telescoape să ajute la descoperirea primelor galaxii formate în Univers.

Surse: ANU, NASA