Eclipsa totală de Lună în direct

eclipsa luna
Fazele eclipsei totale de Lună / imagine Akira Fujii

Eclipsa totală de Lună din 04.04.2015 ar trebui să fie cea mai scurtă eclipsă de Lună din acest secol. Descrisă de obicei drept „Luna sângerie”, eclipsa nu va fi vizibilă din România, dar o putem urmări în direct cu ajutorul fluxurilor video transmise prin intermediul Internetului.

Spre deosebire de eclipsa de Soare, o eclipsă totală de Lună are loc atunci când Luna traversează umbra Pământului. Datorită poziției corpurilor cerești, o parte din lumina Soarelui trece prin atmosfera Pământului, care filtrează lumina albastră, și se refractă pe suprafața Lunii colorând-o în nuanțe de roșu. De aici numele de „Luna sângerie” (blood moon) și o serie de legende populare.

Luna sangerie
„Luna sângerie” explicată / ilustrație Sky & Telescope/SciNews.ro

Fenomenul astronomic din 04.04.2015 începe la ora 13:15 (ora României) cu o eclipsă parțială de Lună, la ora 14:57 începe eclipsa totală de Lună, cu un maxim la ora 15 și finalul în jurul orei 15:02. Eclipsa nu va putea fi observată la noi decât prin intermediul transmisiunilor în direct următoare

Actualizare: Eclipsa totală de Lună din 04.04.2015 văzută de la observatorul Griffith din Los Angeles.

NASA MSFC (Marshall Space Flight Center)

Griffith Observatory

Slooh Community Observatory

Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 27 spre 28 septembrie 2015 și va fi vizibilă și din România. Clipul următor explică succesiunea de eclipse totale de Lună din perioada 15 aprilie 2014 – 28 septembrie 2015.

Sursă: NASA