Omul din Kennewick era amerindian

Kennewick
Omul din Kennewick, craniu și reconstituire / foto Smithsonian/Grant Delin

După aproape douăzeci de ani de la descoperire, misterul „Omului din Kennewick” a fost rezolvat. Conform analizei ADN, rămășițele umane descoperite în Kennewick aparțin unui individ mult mai înrudit cu amerindienii actuali decât cu orice altă populație. În mod ironic, rezultatele studiului ar putea susține acum cererile triburilor care au încercat în trecut să împiedice cercetarea științifică motivând că „Ancient One” (Cel Antic) ar trebui reînhumat.

Omul din Kennewick este un schelet aproape complet (~90%) descoperit în anul 1996 pe malul râului Columbia din apropierea orașului Kennewick, aflat în statul Washington din nord-vestul SUA. Datarea inițială prin metoda radiocarbonului a relevat o vechime cuprinsă între 8340 și 9200 ani, iar caracteristicile anatomice sugerau că Omul din Kennewick nu ar fi înrudit cu populațiile indigene.

Totuși, mai multe triburi amerindiene l-au considerat un fel de străbun sacru și au solicitat ca osemintele să fie reînhumate. Disputa legală a fost decisă în anul 2004, când cererea triburilor a fost respinsă, în mare parte pe baza analizei morfologice a scheletului. Omul din Kennewick a fost încredințat spre păstrare Muzeului Burke, muzeul statului Washington, și a fost permisă studierea celor aproximativ 300 de oase și fragmente osoase.

Kennewick Man
Scheletul descoperit în Kennewick / foto Smithsonian Institution/Chip Clark

În timp, au fost efectuate noi datări care au stabilit o vechime de aproximativ 8500 ani, s-a demonstrat că obiectele descoperite în jur nu i-au aparținut, iar conformația anatomică sugera că ar fi înrudit cu unele populații polineziene. Pornind de aici, s-a emis ipoteza că Omul din Kennewick ar fi descendentul unei migrații anterioare celei care a dat naștere amerindienilor moderni.

Acum, o echipă internațională de cercetători a reușit să obțină și analizeze ADN-ul din oseminte, comparându-l cu genomul mai multor populații de pe glob. Rezultatele au fost surprinzătoare și, conform studiului publicat, ADN-ul Omul din Kennewick este mult mai apropiat de cel al amerindienilor moderni decât de orice alt grup etnic din lume. Dintre amerindienii actuali, câteva triburi par să descindă dintr-o populație înrudită cu semenii Omului din Kennewick. Totuși, niciunul din grupurile actuale nu pare a descinde direct din „Ancient One”, iar Omul din Kennewick nu poate fi afiliat unui trib amerindian din prezent.

Cu toate acestea, reprezentanții triburilor par hotărâți să solicite din nou „repatrierea” osemintelor pentru a fi înhumate. Cercetătorii speră să ajungă la un acord care să le permită studierea Omului din Kennewick în continuare, multe întrebări așteptând încă un răspuns. Studiul „The ancestry and affiliations of Kennewick Man” a fost publicat în revista Nature.
Surse: Nature, Nature News, Stanford University School of Medicine, Centre for GeoGenetics at the University of Copenhagen