OSIRIS-REx a adus 250 grame din asteroidul Bennu pe Pământ (video)

OSIRIS-REx capsule
Capsula OSIRIS-REx / fotografie NASA/Keegan Barber

Capsula misiunii NASA OSIRIS-REx a aterizat cu succes, aducând pe Terra 250 grame din asteroidul Bennu. În același timp, sonda spațială OSIRIS-REx a pornit către o nouă țintă de studiu, asteroidul Apophis. Deși alte agenții spațiale au derulat misiuni similare în trecut, OSIRIS-REx este prima misiune NASA care a colectat și adus pe Pământ probe de sol dintr-un asteroid. Cercetarea lor ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine asteroizii potențial periculoși.

OSIRIS-REx este acronimul pentru titlu Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer, o misiune ce și-a propus să studieze originea asteroidului Bennu, caracteristicile sale, orbita și să obțină o probă de sol pentru a fi studiată pe Pământ. Sonda spațială OSIRIS-REx a fost lansată în data de 8 Septembrie 2016, la ora 23:05 UTC (9 septembrie, 02:05 ora României), de o rachetă Atlas V, din complexul spațial SLC-41 Cape Canaveral, Florida.

În data de 3 decembrie 2018, OSIRIS-REx a ajuns la o distanță de 19 km de asteroidul Bennu, ulterior intrând pe o orbită în jurul său pentru a îl studia.

În data de 20 octombrie 2020, OSIRIS-REx a colectat cu succes o probă de sol din asteroidul Bennu. Solul colectat a fost ulterior transferat în capsula care urma să îl aducă pe Pământ.

Pe 24 septembrie 2023, la ora 14:52 UTC (ora locală 08:52, 17:52 ora României), capsula OSIRIS-REx a aterizat cu succes în Utah.

NASA a recuperat capsula și a transportat-o într-o „cameră curată” pentru a preveni contaminarea mostrei de sol în timpul extracției. 101955 Bennu, conform denumirii oficiale, este un asteroid din grupul Apollo cu o orbită apropiată de cea a Pământului (NEO – Near Earth Object) și un diametru mediu de aproximativ 490 metri. Acesta este considerat periculos deoarece orbita sa trece prin apropierea Pământului, dar calculele de până acum indică cea mai mică apropiere în anul 2135, la aproximativ jumătate din distanța de la Pământ la Lună.

După ce a eliberat capsula cu proba de sol, sonda spațială OSIRIS-REx a pornit într-o nouă călătorie către asteroidul Apophis. Acesta se va apropia și mai mult de Pământ în anul 2029, la aproximativ o zecime din distanța până la Lună. Sonda OSIRIS-REx ar urma să între pe orbita asteroidului la scurt timp după apropierea de Pământ pentru a determina în ce mod întâlnirea cu planeta noastră i-a afectat orbita, rata de rotație și suprafața.