Eclipsa inelară de Soare 2023 în direct (video)

eclipse de Soare
Tipuri de eclipse de Soare / imagine NASA/SciNews.ro

Eclipsa de Soare din 14 octombrie 2023 nu este totală și nici nu va putea fi observată direct din România. Dar efemerul „inel de foc” pe care îl va crea poate fi urmărit în direct prin intermediul multiplelor transmisiuni în direct.

O eclipsă de Soare are loc când Luna traversează printre Pământ și Soare, umbra sa străbătând suprafața continentelor și oceanelor. Dacă Soarele este acoperit complet, vedem o eclipsă totală. Dacă Luna acoperă doar o parte din Soare, avem o eclipsă parțială. În cazul unei eclipse inelare, Luna devine un disc negru ce nu acoperă complet Soarele. Un inel luminos, numit și „inel de foc” („ring of fire” în limba engleză), este vizibil pentru scurt timp în momentul de maxim al eclipsei.

În data de 14 octombrie 2023, umbra Lunii va trece peste America de Nord, America Centrală și America de Sud. Maximul eclipsei este estimat pentru ora 18:00 UTC (21:00 ora României) în Nicaragua. Eclipsa inelară va putea fi urmărită însă din mai multe locații, variind timpul de început și durata maximului.

Eclipsa inelară de Soare 2023 poate fi urmărită în direct aici:

The Virtual Telescope Project – The 14 Oct. Annular Solar Eclipse: a live, international event – online – (14 Oct. 2023)

NASA – The Ring of Fire: 2023 Annular Solar Eclipse (Official NASA Broadcast)

Exploratorium – Live Telescope View of Annular Eclipse w/Sonification | Valley of the Gods

Exploratorium – Live Telescope View of Annular Solar Eclipse Ely, Nevada

Time and Date – LIVE: Annular Solar Eclipse (Great American Eclipse) – October 14, 2023

Eclipse de Soare din anii trecuți https://scinews.ro/tag/eclipsa-de-soare/