Eclipsa totală de Soare din 8 aprilie 2024 în direct (video)

eclipse de Soare
Tipuri de eclipse de Soare / imagine NASA/SciNews.ro

Eclipsa totală de Soare din 8 aprilie 2024 traversează America de Nord, umbra Lunii trecând peste Mexic, Statele Unite ale Americii și Canada. Dacă nu vă aflați la Cascada Niagara pentru a observa eclipsa prin intermediul ochelarilor de protecție, puteți urmări fenomenul astronomic prin intermediul multiplelor transmisiuni în direct.

Eclipsa de Soare are loc atunci când între Pământ și Soare se interpune Luna, umbra acesteia răsfrângându-se treptat peste suprafața planetei albastre. În funcție de poziția Lunii față de Pământ, eclipsele pot fi totale – Soarele apare acoperit complet de Lună, parțiale – Soarele nu este acoperit în întregime, ori inelare – Soarele este văzut ca un inel de lumină la limita discului negru al Lunii. Ultima eclipsă totală a avut loc în data de 2 iulie 2019, iar ultima eclipsă observabilă din România a avut loc în data de 20 martie 2015.

În data de 8 aprilie 2024, eclipsa totală de Soare va debuta deasupra Oceanului Pacific, ajungând pe coasta Mexicului la ora 21 (ora României). Umbra Lunii se va îndrepta către nord-est, traversând teritoriul Statelor Unite ale Americii din Texas până în Mâine, peste Cascada Niagara în Canada. În funcție de locația geografică, eclipsa totală va fi vizibilă pentru aproximativ 4 minute. Cea mai lungă durată calculată, aproximativ 4 minute și 28 de secunde, va putea fi observată în apropiere de localitatea Torreón din Mexic.

Eclipsa totală de Soare din 8 aprilie 2024 poate fi urmărită în direct aici:

NASA – 2024 Total Solar Eclipse: Through the Eyes of NASA (Official Broadcast)

The Virtual Telescope Project Total Solar Eclipse: live observation – 8 Apr. 2024

Exploratorium – 2024 Eclipse Livestream | Telescope View from Torreón, Mexico

Exploratorium – 2024 Eclipse Livestream | Live Coverage of the Eclipse from Junction, Texas

Slooh – The Great American 2024 Solar Eclipse!

Time and Date – LIVE: Total Solar Eclipse (Great North American Eclipse) – April 8, 2024

Umaine – April 8th Eclipse High Altitude Science Balloon Live Stream

McDonald Observatory – Total Solar Eclipse Livestream | April 8, 2024

Sursă: NASA