Record de adâncime pentru un pește necunoscut (video)

record adâncime
Fantomaticul pește filmat la o adâncime record / imagine SOI/HADES

O echipă internațională de cercetători a reușit să filmeze un pește dintr-o specie necunoscută la o adâncime record în Groapa Marianelor. Peștele translucid a fost înregistrat de mai multe ori de către submersibilul robotic la 8143m sub nivelul mării, depășind cu 500m precedentul record de adâncime pentru un pește. În plus, cercetătorii au filmat o mulțime de crustacee la adâncimea de 10500m.

Groapa Marianelor este situată în vestul Oceanului Pacific, la sud de Guam și arhipelagul Insulelor Mariane, și include cel mai adânc punct cunoscut de pe Pământ – abisul Challenger cu o adâncime de aproape 11000m. Deși primele măsurători au fost realizate în 1872, Groapa Marianelor și abisul Challenger rămân unele dintre cele mai puține studiate locuri de pe Terra.

Noua expediție internațională a utilizat nava de cercetare Falkor a Institutului Oceanic Schmidt și cinci submersibile capabile să coboare până la adâncimi cuprinse între 5000m și 10600m. Scopul misiunii a fost de a cerceta mai multe zone, nu doar cele mai adânci, pentru a obține date referitoare la procesele geologice și formele de viață întâlnite.

Datele preliminare sugerează descoperirea a 18 specii noi, printre care și un misterios pește din familia Liparidae. Acesta are un corp translucid, aripioare laterale ample și o coadă ca de țipar. Peștele a fost filmat de mai multe ori de către submersibilul robotic care colecta probe de sol la o adâncime de 8143 m, un nou record de adâncime pentru un pește. Precedentul record data din 2008, când un pește din specia Pseudoliparis amblystomopsis a fost înregistrat la o adâncime de 7700m în Groapa Japoniei.

Totodată, cu ajutorul submersibilului Hadal, cercetătorii au reușit să filmeze în Abisul Sirena, considerat al doilea cel mai adânc punct din Groapa Marianelor cu o adâncime de 10545m. Deși nu au fost observați pești, imaginile surprind o mulțime de crustacee amfipode (ordinul Amphipoda). În perioada 9 noiembrie – 9 decembrie 2014 au fost realizate 92 de scufundări, iar nava Falkor s-a întors în zonă pentru a continua cercetările.

Sursă: Schmidt Ocean Institute