Roiul de galaxii El Gordo este și mai mare decât se credea

ACT-CL J0102-4915
„El Gordo” (ACT-CL J0102-4915) / imagine NASA/ESA

„El Gordo” este considerat cel mai mare roi de galaxii descoperit până acum, iar noi date sugerează că ar fi cu 43% mai mare decât se estimase anterior. Având numele oficial ACT-CL J0102-4915, roiul de galaxii a primit porecla „El Gordo” („cel gras” în spaniolă) datorită dimensiunilor impresionante. Folosind datele culese de telescopul spațial Hubble, astronomii estimează că „El Gordo” are o masă aproximativă de 3 milioane de miliarde de ori mai mare decât Soarele.

Un roi de galaxii este printre cele mai mari structuri cosmice formate cu ajutorul gravitației, fiind alcătuit din sute până la mii de galaxii. „El Gordo” a fost observat pentru prima dată în ianuarie 2011, iar descoperirea a fost anunțată în ianuarie 2012. Aflându-se la aproximativ 9,7 miliarde de ani lumină de Pământ, „El Gordo” este considerat încă la începuturile sale.

La data descoperirii, astronomii au folosit datele culese de observatorul cu raze X Chandra și radiotelescopul ESO VLT din Chile pentru a estima masa sa. În baza acestor observații, „El Gordo” a fost considerat roiul de galaxii cel mai masiv, cel mai fierbinte și cel mai activ în spectrul razelor X, dintre cele descoperite la această distanță și mai departe.

Pentru a estima mai exact dimensiunea roiului de galaxii, astronomii au utilizat o altă tehnică cu ajutorul telescopului Hubble. Astfel, în locul unei observații directe, au fost realizate măsurători ale galaxiilor și mai îndepărtate, lumina acestora fiind distorsionată de forța gravitațională imensă a roiului de galaxii. Conform noilor măsurători, „El Gordo” este de aproximativ 3000 de ori mai mare decât Calea Lactee și include câteva sute de galaxii.

Deși există roiuri de galaxii la fel de masive la distanțe mai mici de Terra, „El Gordo” este considerat deosebit pentru că oferă o imagine a unei astfel de structuri mai aproape de începuturile Universului. Din datele de până acum, astronomii consideră că „El Gordo” este rezultatul unei coliziuni „titanice” între două roiuri de galaxii. În continuare, se intenționează utilizarea telescopului Hubble pentru a alcătui o imagine de ansamblu a roiului de galaxii „El Gordo”, prin unirea mai multor fotografii separate.

Surse: NASA, ESO