TellSpec – scanerul care dezvăluie compoziția alimentelor

Tellspec
Scanerul pentru alimente Tellspec

Proiectul TellSpec a reușit să stârnească o mulțime de discuții la finalul anului trecut, când campania de finanțare Indiegogo și-a depășit rapid ținta propusă. Prezentat drept primul scaner alimentar pentru consumatori, TellSpec promitea să identifice cu ușurință compoziția și valoarea energetică a mâncărurilor.

Un astfel de gadget părea mai aproape de un concept SF, cum ar fi celebrul tricorder din Star Trek, decât de un produs real, iar mulți au contestat credibilitatea afirmațiilor companiei producătoare. Recent, TellSpec Inc. a anunțat încheierea unui parteneriat cu Texas Instruments, unul dintre cei mai mari producători de componente electronice din lume, iar proiectul scanerului pentru alimente pare să intre în faza finală de dezvoltare.

Prototipul TellSpec folosea un laser pentru a scana alimentele, dar modelul actualizat folosește tehnologia Texas Instruments DLP cu până la un milion de micro oglinzi programabile. TellSpec scanează alimentele cu ajutorul unui spectometru, datele sunt trimise către server-ul companiei care le analizează, iar rezultatele sunt furnizate utilizatorului prin intermediul unei aplicații pentru smartphone.

Tellspec scaner
Tellspec ține evidența caloriilor

Conform companiei, TellSpec va furniza date privind ingredientele unui aliment, caloriile și diferitele substanțe chimice incluse de producători în mâncarea procesată. Dacă unii speră să poată descoperi în acest fel rețeta secretă Coca-Cola sau KFC, fondatoarea companiei Isabel Hoffmann susține că ideea a pornit de la fiica ei care suferea de diverse alergii, iar un astfel de dispozitiv ar putea ajuta la identificarea ingredientelor periculoase.

Pentru moment, TellSpec nu poate garanta că scanerul va identifica toți alergenii, dar susține că va fi util persoanelor cu probleme de greutate, diabeticilor și tuturor celor care vor să știe ce conțin alimentele pe care le mănâncă. Primele modele TellSpec ar trebui să fie livrate în această vară către cei care au susținut campania de strângere de fonduri, iar produsul final ar trebui să fie disponibil din toamnă la prețul de 320 USD, incluzând un an de abonament gratuit (70 USD pe an).

Surse: TellSpec Inc.