Planeta Theia ar fi fost similară Pământului

Theia
Coliziunea dintre Theia și Terra a creat Luna / ilustrație Hagai Perets

Deși ipoteza formării Lunii în urma impactului dintre Pământ și planeta Theia este vast acceptată în comunitatea științifică, o serie de întrebări își așteaptă încă răspunsul. Noi cercetări au încercat să descifreze asemănările dintre Pământ și Lună, iar cea mai bună explicație pare a fi că Theia era „sora” Pământului, o planetă formată în aceeași regiune a Sistemului Solar și cu o compoziție similară.

Propusă inițial în 1946 și readusă în atenție la jumătatea anilor ’70, „ipoteza gigantului impact” susține că Luna s-a format din resturile coliziunii dintre Pământ și un corp ceresc de dimensiunea planetei Marte. Denumită în mod uzual Theia, planeta ar fi intrat în coliziune cu Pământul în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani.

Earth Timeline
Cronologia evoluției Pământului și cea mai veche rocă

Această ipoteză corespunde majorității observațiilor de până acum asupra satelitului nostru natural, dar presupune ca majoritatea materialului lunar să provină din Theia. Însă, probele de sol recoltate de pe Lună s-au dovedit foarte similare cu scoarța terestră. Această constatare a creat o serie de probleme pentru ipoteza Theia, întrucât alte corpuri cerești din Sistemul Solar au compoziții diferite față de Pământ.

Una dintre posibilele explicații ar fi ca planeta Theia să fi fost similară Pământului, dar această ipoteză a fost considerată foarte puțin probabilă. Noul studiu, publicat în revista Nature sub titlul „A primordial origin for the compositional similarity between the Earth and the Moon”, susține că probabilitatea este mult mai mare decât se estimase până acum.

Conform simulărilor computerizate realizate de cercetători, între 20 și 40% dintre corpurile cerești aflate la originea unui impact major aveau o compoziție similară cu planeta afectată. Astfel, în timp ce planetele din sistemele recreate digital erau diferite, planetele primordiale care intrau în coliziune erau foarte similare, iar o mare parte aveau compoziții aproape identice.

Theia și Pământul ar fi putut avea compoziții asemănătoare pentru că s-au format la o distanță similară față de Soare, din același tip de material al discului protoplanetar. Astrofizicianul Hagai Perets, coautor al cercetării, susține că „Pământul și Luna nu sunt gemeni născuți din aceeași planetă, ci surori care au crescut într-un mediu similar”. Diferențele de compoziție dintre Pământ și Lună s-ar datora impacturilor ulterioare cu asteroizi și comete.

Această explicație, a deosebirilor dintre Terra și satelitul său, este susținută de două noi cercetări care au analizat compoziția rocilor lunare. Astfel, cercetătorii consideră că proporția diferită de izotopi de tungsten poate fi explicată prin „bombardamentul” cu meteori la care au fost supuse ulterior impactului Pământul și Luna. Studiile „Lunar tungsten isotopic evidence for the late veneer” și „Tungsten isotopic evidence for disproportional late accretion to the Earth and Moon” au fost publicate tot în Nature.
Surse: Nature [1], Nature [2], Nature [3]