Autismul și tratamentele false

Panglica pentru înţelegerea autismului
Panglica pentru conștientizarea tulburărilor din spectrul autismului

În pofida progreselor făcute de numeroase noi studii și cercetări, nu există leac pentru autism, susțin autoritățile medicale americane. Mai mult, acestea avertizează cu privire la tratamentele false și produse „miraculoase” care susțin că vindecă autismul, dar pot provoca o mulțime de riscuri pentru starea de sănătate. FDA, agenția federală pentru controlul medicamentelor din SUA, a decis să avertizeze public o serie de companii care fac afirmații false privind eficiența unor produse și presupuse tratamente, următorul pas fiind acționarea în instanță.

Conform statisticilor oficiale, unul din 68 de copii americani a fost identificat cu tulburări din spectrul autismului, manifestate prin dificultăți în interacțiunea socială, probleme de comunicare verbală și non-verbală, comportamente repetitive sau obsesive. Conform medicului Amy Taylor, pediatru FDA, autismul variază foarte mult în simptome și severitate, iar terapiile și modalitățile de intervenție pot remedia unele simptome și aduce îmbunătățiri vieții pacienților. Pe lângă acestea, FDA a aprobat folosirea unor medicamente antipsihotice, cum ar fi cele bazate pe risperidone și aripiprazole, pentru a limita comportamentele auto-agresive la copiii de 5-6 ani sau mai mari.

Autoritățile americane avertizează ca, înainte de folosirea oricărei intervenții psihoterapeutice sau medicamentoase, să fi consultați medicii de specialitate. De asemenea, un număr de companii au fost avertizate cu privire la posibilitatea de a fi acționate în instanță pentru afirmații false sau care induc în eroare publicul. Printre acestea se numără:

– „Terapiile chelare” care susțin că îndepărtează chimicalele toxice și metalele grele din organism. Deși există astfel de medicamente aprobate, acestea sunt folosite doar în cazul intoxicării cu plumb, ori altor tratamente similare, și nu sunt recomandate în cazul persoanelor cu tulburări din spectrul autismului. FDA avertizează că îndepărtarea unor minerale esențiale din organism poate provoca probleme grave de sănătate.

Terapia cu oxigen hiperbaric implică inhalarea de oxigen într-o cameră presurizată și este folosită pentru tratarea bolii de decompresie. Până în prezent, nu au fost obținute dovezi că ar fi utilă pentru autism și nu este recomandată.

– „Miracle Mineral Solution” sau „Miracle Mineral Supplement” este un produs prezentat drept tratament pentru SIDA, hepatită A, B și C, cancer și multe alte boli, dar dovedit să provoace greață, vărsături severe și scăderea dramatică a tensiunii arteriale.

– „Detoxifying Clay Baths” sau „băi cu argilă pentru detoxifiere” susțin că extrag toxinele din organism, oferind în mod fals „îmbunătățiri dramatice” pentru simptomele autismului.

produsele probiotice CocoKefir care susțin că ajută la recuperarea persoanelor cu autism, dar nu au fost dovedite a fi sigure și nici ca având vreun efect benefic.

La toate acestea am putea adăuga și „terapia craniosacrala”, recomandată Claudia în comentariile articolului Autism – ultimele studii despre cauze și tratament, dar care nu a fost confirmată să aibă vreun beneficiu pentru copiii cu autism.

Gary Coody, coordonatorul unității anti-fraudă a FDA, susține că există câteva indicii pentru identificarea unor tratamente false sau afirmații care induc în eroare: produse care tratează o varietate largă de afecțiuni; așa zise „mărturii” ale altor persoane, dar lipsa dovezilor științifice; „tratamente” care promit o vindecare rapidă; „leacuri minune” care susțin un „progres științific” și „ingrediente secrete”.

Surse: FDA, FDA, Cambridge Center for Behavioral Studies, National Guideline Clearinghouse