Când spunem „cel mai rapid animal terestru” ne gândim de obicei la ghepard, dar campionul absolut al vitezei, raportat la dimensiunea corporală, este o vietate nu mai mare decât o sămânță de susan. Paratarsotomus macropalpis este o căpușă capabilă să parcurgă o distanță de 322 mai mare decât lungimea corpului său într-o secundă. Raportat la dimensiunile medii ale corpului uman, un atlet ar trebui să alerge cu aproape 2100 km/h pentru a egala performanța căpușei.
Precedentul record de viteză era deținut de cărăbușul tigru australian (Cicindela hudsoni), capabil să parcurgă 171 de lungimi ale corpului într-o secundă, aproximativ 2,5 m/s. Pentru comparație, un ghepard care aleargă cu 100 km/h se deplasează cu 16 lungimi corporale pe secundă.
Paratarsotomus macropalpis este un tip de căpușă ce trăiește în partea de sud a Californiei și se deplasează cu rapiditate pe pietre și trotuare. Deși a fost descoperită în 1916, se cunosc puține date despre habitatul său natural sau sursele de hrană. Paratarsotomus macropalpis măsoară până la 0,7 mm în lungime, are picioare lungi și un corp alungit.
Pentru a măsura viteza cu care se deplasează, cercetătorii au folosit camere de filmat de mare viteză atât în laborator, cât și în mediul natural. Pe lângă viteza deosebită, cercetătorii au descoperit cu surprindere că Paratarsotomus macropalpis se deplasează pe suprafețe de beton cu o temperatură de până la 60 de grade Celsius, valoare considerată letală pentru alte animale.
Samuel Rubin, unul dintre autorii studiului, susține că descoperirea nu este importantă doar pentru că stabilește un nou record de viteză, ci pentru că oferă detalii despre fiziologia mișcării și limitările fizice ale organismelor vii. În continuare, cercetătorii doresc să studieze modul în care această căpușă efectuează schimbări rapide de direcție, rezultatele putând fi utile în bioinginerie.
Cum speciile de căpușe sunt destul de numeroase, multe rămânând încă nedescoperite, ne putem aștepta ca recordul de viteză să fie depășit. Până atunci, Paratarsotomus macropalpis rămâne cel mai rapid animal terestru.
Sursă: Experimental Biology