Black Knight Transformer – primul elicopter de teren

Black Knight Transformer
Black Knight Transformer / imagine Advanced Tactics

Nu, nu este un robot dintr-un desen animat sau vreun film SF, Black Knight Transformer este primul vehicul de teren care poate zbura ca un elicopter. Mai mult, nu are nevoie de echipaj, deplasându-se autonom sau comandat de la distanță. Firma producătoare, Advanced Tactics Inc, a anunțat efectuarea cu succes a primului zbor, iar modelul va fi disponibil pentru o serie de aplicații militare și de salvare.

De altfel, ideea Black Knight Transformer a plecat de la solicitarea armatei americane de a construi un aeronavă capabilă să zboare fără pilot pentru a efectua misiuni medicale și de evacuare a răniților, în denumirea originală completă “Multi-Mission Medical and Casualty Evacuation (CASEVAC) Unmanned Air Vehicle (UAV) / Unmanned Ground Vehicle (UGV)”. Pe scurt, o mașină de teren zburătoare care să poată fi folosită în diverse urgențe medicale.

Black Knight Transformer cântărește aproape 2000 kg, are o lungime de 7,6 m, 2,6 m lățime și 2,5 m înălțime.  În zbor se poate ridica până la 3000m, iar pe teren accidentat are o viteză maximă de până la 112km/h. Zborul este asigurat cu ajutorul a opt rotoare care se pliază în timpul deplasării terestre.

Black Knight Transformer
Black Knight Transformer în zbor/ imagine Advanced Tactics

Primele teste la sol au fost efectuate în decembrie 2013, iar în martie 2014 Black Knight Transformer a zburat pentru prima dată. Din motive de siguranță, aparatul nu s-a ridicat decât 10m, dar rezultatele au fost considerate bune, BKT zburând stabil și putând fi controlat de la distanță.

Un astfel de vehicul de teren zburător ar putea fi util în diverse misiuni umanitare și de salvare din zonele calamitate, fără a mai pune în pericol viața piloților sau a personalului medical. O altă versiune, denumită Panther Transformer, va putea transporta încărcături grele, acționând ca un camion de aprovizionare care poate zbura pentru a trece de diverse obstacole naturale.
Update: avem și o înregistrare video a primului zbor

Advanced Tactics nu a anunțat când ar putea fi comercializate Black Knight și Panther Transformer, momentan fiind disponibilă doar o dronă similară la dimensiuni reduse, Transformer sUAS, prezentată în clipul următor.

Sursă: Advanced Tactics