Consumul de cafea are o componentă genetică

Caffeine, Cafeina, Coffe, Cafea

Preferința pentru consumul de cafea ar putea fi influențată de un set de gene, susține un nou studiu realizat la Universitatea Harvard. Cercetătorii au descoperit șase noi variante genetice asociate consumului obișnuit de cafea, fapt ce ar putea explica de ce o anumită cantitate de cafea sau cafeină are efecte diverse la persoane diferite și deschide calea pentru studierea genetică a efectelor cafelei asupra sănătății.

Consumul de cafea a fost asociat atât cu beneficii, cât și cu riscuri pentru sănătate. O mare parte din studiile de până acum susțin o serie de efecte pozitive ale consumului de cafea, printre care un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, boli de ficat sau Parkinson. Un studiu realizat la începutul acestui an susținea efectele benefice ale cafeinei asupra memoriei pe termen lung. Alte cercetări au descoperit potențiale efecte negative pentru sănătate, printre care creșterea riscului de a dezvolta cancer, boli cardiovasculare și tulburări gastrointestinale.

Deși se bănuia de mai mult timp că variațiile genetice ar putea contribui la diferențele individuale în răspunsul organismului la cafeină, nu s-a reușit decât identificarea a două variante genetice asociate. Noul studiu, parte a Coffee and Caffeine Genetics Consortium, a analizat datele obținute de la peste 120000 persoane cu origini europene și afro-americane.

Cercetătorii au reușit să stabilească două variante asociate genelor implicate în metabolizarea cafelei, POR și ABCG2 alăturându-se celor două cunoscute anterior, AHR și CYP1A2. Două variante au fost identificate în apropierea genelor BDNF și SLC6A4, putând influența mecanismul de recompensare al organismului în timpul consumului de cafea. Alte două sunt asociate genelor GCKR și MLXIPL, implicate în metabolismul glucozei și lipidelor, și nu au fost asociate anterior cu metabolismul sau efectele neurologice ale cafelei.

Marilyn Cornelis, geneticiană la Universitatea Harvard și coordonatoarea studiului, susține că noile descoperiri ar putea ajuta la înțelegerea modului în care persoanele variază consumul de cafea pentru a obține efectele produse de cafeină. Totodată, cercetarea ar putea ajuta la identificarea persoanelor care ar putea beneficia de pe urma consumului de cafea și a celor la care ar putea avea efecte negative.

Surse: Harvard School of Public Health, Molecular Psychiatry, PloS Genetics