Gripa și răceala – ultimele cercetări și recomandări

Acetaminofen
Acetaminofen / Imagine flickr.com/photos/mzuckerm

În plin sezon de gripă, noi cercetări par să infirme tratamentele cu care ne-am obișnuit. Vitamina C ar putea să fie inutilă în prevenirea răcelii, iar medicamentele antitermice ar putea să favorizeze răspândirea gripei. Cel puțin așa susțin susțin două studii publicate în Canada, care au și vești bune: suplimentele de zinc scad incidența răcelii.

Primul studiu a fost publicat în Canadian Medical Association Journal și a fost elaborat de către cercetători ai universităților Alberta (Canada) și Auckland (Noua Zeelandă). Aceștia au analizat rezultatele a 67 de cercetări anterioare pentru a evidenția eficiența remediilor folosite pentru prevenirea și tratarea răcelii. Conform studiului, majoritatea răcelilor sunt provocate de viruși, numai aproximativ 5% fiind cauzate de infecții bacteriene.

Referitor la prevenție, cercetătorii au concluzionat că dezinfecția mâinilor (prin spălare sau folosind soluții dedicate), administrarea zilnică a 10 – 15 miligrame de sulfat de zinc și unele produse probiotice sunt benefice. Eficiența zincului a fost demonstrată în două studii diferite efectuate pe copii, dar cercetătorii susțin că ar trebui să aibă același efect și la adulți.

Surpriza a venit în privința vitaminei C, administrarea acesteia având un efect foarte redus sau niciun efect contra răcelii. De asemenea, administrarea de antibiotice fără motiv nu numai că nu are un rezultat benefic, dar poate conduce la efecte negative. Referitor la remediile naturiste, cum ar fi echinacea sau ginseng, nu au fost obținute rezultate concludente în privința eficienței.

Un alt studiu a fost realizat de către cercetătorii universității McMaster din Canada și a avut ca țintă eficiența medicamentelor antitermice. Contrar opiniei generale, medicamentele care reduc febra ajută la răspândirea gripei. Febra este considerată un mecanism de apărare al organismului împotriva virușilor, iar administrarea de medicamente antitermice crește riscul transmiterii bolii la alte persoane.

Studiul a evidențiat că, de cele mai multe ori, persoanele afectate de gripă iau medicamente pentru a putea merge la serviciu sau la școală, în felul acesta transmițând virusul în colectivități. Pentru America de Nord, se estimează că medicamentele antitermice sunt indirect responsabile de zeci de mii de noi cazuri de gripă și mai mult de 1000 de decese anual.

Cercetătorii recomandă celor care au gripă să stea în casă pentru a evita infectarea altor persoane, chiar dacă febra a fost redusă prin intermediul unor medicamente care conțin ibuprofen, acetaminofen sau acid acetilsalicilic.

Conform analizei tendințelor gripei din România, efectuată de Google în baza căutărilor și statisticilor din anii anteriori, suntem la începutul sezonului de gripă, de obicei incidența maximă fiind atinsă în luna februarie.

Surse: University of Alberta, McMaster University