Ivanpah Solar Electric Generating System este cea mai mare centrală solară de până acum, în data de 13 februarie fiind conectată la sistemul energetic din California. Deși promite să furnizeze „energie verde”, proiectul nu este lipsit de controverse chiar și după inaugurarea oficială.
Situată în deșertul Mojave, centrala a fost construită de către compania NRG Energy cu sprijin financiar din partea Google, BrightSource Energy și Departamentului pentru Energie din SUA. Ivanpah este o centrală solară termică, cu ajutorul a mii de oglinzi direcționând razele solare către un singur punct în care este amplasat un colector. Aici, apa este transformată în abur, iar acesta este folosit pentru a produce energie electrică.
Construcția centralei a început în 2010, iar în septembrie 2013 au fost efectuate primele teste de funcționare. Ivanpah include 173500 heliostate (sisteme având în total 347000 oglinzi folosite pentru a direcționa lumina), trei turnuri de 140m în care sunt amplasate instalațiile de colectare a energiei termice și acoperă o suprafață de aproximativ 14 km pătrați. La capacitate maximă, centrala Ivanpah produce 392 MW, energie suficientă pentru a alimenta 140000 de locuințe din California.
La data inaugurării, Ivanpah este cea mai mare centrală solară din lume și produce aproximativ 30% din toată energia solară termică din SUA. Costul total al proiectului s-a ridicat la suma de 2,2 miliarde dolari, iar compania a încheiat deja contracte pe următorii 25 de ani pentru furnizarea de electricitate. Energia electrică produsă de Ivanpah ar trebui să prevină eliberarea anuală în atmosferă a 400000 tone de dioxid de carbon.
După cum spuneam, proiectul nu a fost lipsit de controverse. Principalele critici aduse, din punct de vedere economic, sunt costurile ridicate de construcție, de aproape patru ori mai mari decât pentru o centrală care folosește gaz natural, și faptul că produce mai puțină energie decât o centrală convențională.
Din punct de vedere al protecției mediului, contestatarii proiectului susțin că ocupă prea mult spațiu și operarea sa afectează animalele și plantele sălbatice. În timpul testelor de funcționare, în perimetrul centralei au fost descoperite mai multe păsări care păreau să aibă urme de arsuri. Reprezentații companiei susțin că datele colectate până acum nu pot oferi o concluzie privind consecințele pe termen lung asupra mediului, dar autoritățile federale supervizează un studiu pe doi ani privind impactul asupra păsărilor.
Surse: NRG Energy, The Wall Street Journal, The Washington Post