Pristimantis prometeii este o mică broscuță descoperită în Ecuador de către o echipă internațională coordonată de un cercetător român. Denumirea sa științifică a fost inspirată de programul Prometeo care a finanțat cercetarea, la rândul său numit pornind la personajul mitologiei grecești Prometheus. Spre deosebire de alte specii din pădurile tropicale umede, Pristimantis prometeii nu are un stadiu acvatic de dezvoltare, embrionii transformându-se în broscuțe pe uscat.
Dr. Paul Székely, coordonatorul studiului, și Prof. dr. Dan Cogălniceanu (Universitatea Ovidius, Constanța) au primit finanțare din partea guvernului ecuadorian prin intermediul programului Prometeo pentru a cerceta biodiversitatea din partea de Sud-Vest a Ecuadorului. Noua specie a fost identificată în Rezervația Biologică Buenaventura, la altitudini cuprinse între s 878 și 1082 metri.
Deși se aseamănă și este o rudă apropiată a altor specii din genul Pristimantis, precum P. phoxocephalus, P. riveti sau P. versicolor, Pristimantis prometeii se diferențiază printr-o serie de trăsături morfologice și genetice. Broscuțele au o lungime de 2-3 cm, femelele fiind mai mari decât masculii, și se ascund în timpul zilei în plantele cu flori.
Față de alte broaște, noua specie nu are un stadiu acvatic de dezvoltare, embrionii dezvoltându-se în mici broscuțe fără a mai trece prin etapa de mormoloci. Această caracteristică a condus la includerea Pristimantis prometeii în superfamilia Brachycephaloidea, broaște care își depun ouăle în habitate terestre.
P. prometeii se alătură celor peste 470 de specii din genul Pristimantis descoperite în America Centrală și America de Sud, printre care și Pristimantis mutabilis – broasca care își schimbă forma. Descrierea noii specii a fost publicată în jurnalul cu acces gratuit ZooKeys sub titlul „A new species of Pristimantis from southern Ecuador (Anura, Craugastoridae)”.
Surse: ZooKeys, Pensoft