STIMO – neurotehnologia tratează paralizia (video)

STIMO
Pacient STIMO / foto EPFL

STIMO este o nouă procedură terapeutică ce permite tratarea pacienților cu paralizie cauzată de leziuni ale măduvei spinării. Deși stimularea electrică a terminațiilor nervoase a mai fost folosită în trecut, echipa elvețiană susține că a descoperit o modalitate de a facilita recuperarea prin imitarea modului natural în care creierul trimite semnale electrice.

În cadrul studiului STIMO (STImulation Movement Overground), trei pacienți au primit un implant care stimulează electric măduva spinării pentru a facilita mișcarea membrelor inferioare. Spre deosebire de alte implanturi, STIMO nu oferă o stimulare continuă, ci direcționată și intermitentă. Pacientul poate decide când să înceapă stimularea și trebuie să își mențină concentrată atenția asupra mersului. În felul acesta, susțin cercetătorii, este grăbită refacerea conexiunilor nervoase.

Autorii cercetării consideră reușita remarcabilă, dar doar un prim pas în încercarea de a oferi tratamente mai multor pacienți care suferă de paralizie cauzată de leziuni ale coloanei vertebrale. Cei trei pacienți tratați în cadrul studiului sufereau de paralizie de aproximativ patru ani, dar începerea tratamentului imediat după leziune ar putea grăbi vindecarea. Cercetarea a fost publicată în două articole apărute în Nature: „Targeted neurotechnology restores walking in humans with spinal cord injury” și Nature Neuroscience: „Electrical spinal cord stimulation must preserve proprioception to enable locomotion in humans with spinal cord injury”.

Surse: Nature, Nature Neuroscience