Arheologii chinezi susțin că au descris și datat primul topor de mână din os descoperit în Asia de Est. Având o vechime estimată la aproximativ 170000 ani, toporul a fost realizat din mandibula unui stegodon, o rudă dispărută a elefanților de astăzi. Uneltele preistorice realizate din os sunt mult mai rare decât cele din piatră, iar toporul din os descris acum oferă indicii importante despre stilul de viață și tehnologia hominizilor care ocupau cursul superior al fluviului Yangtze în Pleistocenul mediu.
Toporul de mână din os a fost identificat într-o peșteră din provincia chineză Chongqing, alături de oase aparținând unor specii de mamifere dispărute: Stegodon orientalis (stegodon), Tapirus sinensis (o specie de tapir) și Rhinoceros sinensis (o specie de rinocer care a trăit în China). Deși descoperirea a fost realizată în 2002, cercetătorii nu au putut data toporul de mână, artefactul rămânând puțin studiat și aproape necunoscut în afara Chinei.
Acum, oamenii de știință chinezi au folosit metoda datării uraniu-toriu și au stabilit că osul din care a fost realizat toporul are o vechime de aproximativ 170000 ani. Unealta a fost realizată din mandibula unui exemplar de Stegodon orientalis, o specie înrudită cu elefantul care a trăit în Asia. Cercetătorii presupun că hominidul (probabil Homo erectus) a folosit mandibula deoarece era mai dură decât alte oase, iar forma toporului de mână ar sugera că a fost utilizat pentru a scoate rădăcini comestibile din ppmânt.
Deși topoarele de mână sunt caracteristice culturii Acheulean din Paleoliticul inferior, începând din urmă cu 1,7 – 1,5 milioane de ani și până în urmă cu cca. 200000 ani, uneltele realizate din os sunt mult mai rare, foarte puține fiind descoperite în situri din Africa, Europa și Asia de Vest. Studiul „First discovery of a bone handaxe in China” a fost publicat în revista Quaternary International.
Surse: Quaternary International, Science News