O băutură din germeni de broccoli poate ajuta la detoxifiere

germeni broccoli
Vlăstari de broccoli / imagine Julie Gibbons

Poluarea atmosferică a devenit o problemă serioasă în mai multe orașe mari, iar China conduce în topul celor mai poluate țări. Pentru a contracara efectele poluării și a diminua efectele unor substanțe cancerigene, o echipă internațională de cercetători a testat o băutură din germeni de broccolii, iar rezultatele sunt încurajatoare. Conform studiului, consumul zilnic al unei jumătăți de cană dintr-o băutură preparată rapid din germeni de broccoli conduce la „eliminarea rapidă a benzenului, un cunoscut cancerigen uman, și a unui iritant pulmonar denumit acroleina.”

Cercetătorii Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, împreună cu colegi din SUA și China, au testat eficiența băuturii timp de 12 săptămâni pe 291 de participanți, 62 bărbați și 229 femei din regiunea Jiangsu în apropiere de Shanghai, una dintre cele mai poluate regiuni din China.

Grupul de control a primit apă sterilizată cu suc de ananas și lime, iar grupul de test a consumat în fiecare zi o jumătate de cană de băutură preparată dintr-o pudră obținută din germeni de broccoli. Concentrațiile de substanțe poluante atmosferice au fost stabilite cu ajutorul probelor de urină și sânge.

Conform analizelor, persoanele care au consumat băutura de broccoli au eliminat cu 61% mai mult benzen începând din prima zi și continuând pe toată durata studiului. De asemenea, procentul de acroleina eliminată a crescut cu 23% pe toată durata cercetării. Explicația eficienței băuturii este dată de faptul că germenii de broccoli sunt o sursă bogată și accesibilă de glucoraphanin, un compus organic care poate genera sulforafan, iar acesta acționează ca un agent ce favorizează eliminarea compușilor potențiali cancerigeni.

Rezultatele cercetării au fost publicate în revista de specialitate Cancer Prevention Research sub titlul „Rapid and Sustainable Detoxication of Airborne Pollutants by Broccoli Sprout Beverage: Results of a Randomized Clinical Trial in China”, iar oamenii de știință susțin că băutura din germeni de broccoli este o soluție simplă și sigură care poate reduce riscurile pe termen lung asociate poluanților atmosferici.

Surse: JHSPH, CPR, Julie Gibbons