Cel mai mare meteorit care a lovit Luna a fost filmat

Impact meteorit pe Lună
Explozia provocată pe Lună de cel mai mare meteorit observat până acum

Astronomii spanioli au reușit să surprindă cel mai mare meteorit observat până acum la contactul cu Luna. Conform cercetătorilor, meteoritul avea un diametru între 0,6 și 1,4m, o greutate de aproximativ 400 kg și se deplasa cu o viteză de 61000 km/h. Impactul provocat a fost echivalent cu explozia a 15 tone de TNT, de cel puțin trei ori mai mare decât cel observat în luna martie 2013 de către NASA.

Explozia a avut loc în data de 11 septembrie 2013 și ar fi trebuit să fie vizibilă de pe Pământ fără ajutorul vreunui instrument optic. Cercetătorii spanioli au folosit două telescoape în cadrul programului MIDAS (Moon Impacts Detection and Analysis System ) care monitorizează automat suprafața lunară pentru a descoperii impactul cu meteoriți. Spre deosebire de Terra, Luna nu are atmosferă care să împiedice meteoriții mici să ajungă la suprafață, iar coliziunile sunt vizibile sub forma numeroaselor cratere.

Profesorul Jose M. Madiedo, care opera cele două telescoape în septembrie, susține că explozia l-a uimit prin intensitatea luminoasă, pentru scurt timp fiind la fel de luminoasă ca Steaua Polară. Impactul este cel mai lung și mai luminos dintre cele observate până acum, având o durată de 8 secunde și conducând la formarea unui crater de cca. 40m în regiunea Mare Nubium.

Datele obținute din analiza impactului au fost publicate în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, iar cercetătorii susțin că vor continua să observe Luna pentru a identifica și alți meteoriți în momentul impactului. Cercetările de acest fel sunt utile în evaluarea riscurilor potențiale pentru evenimentele similare care ar putea afecta Terra.

Oamenii de știință spanioli consideră că meteoriți de cca. 1m ar putea lovi Pământul de 10 ori mai des decât se credea până acum, dar atmosfera ne protejează de un impact cu consecințe nefaste. La nivel internațional, ONU coordonează apărarea împotriva asteroizilor în cadrul SMPAG.


Sursă: Royal Astronomical Society