Myotis midastactus, o nouă specie de liliac auriu în Bolivia

Myotis midastactus
Myotis midastactus – liliacul auriu din Bolivia / imagine © Luis F. Aguirre

Myotis midastactus este o nouă specie de liliac auriu, considerat să trăiască doar în Bolivia. Blana de culoare aurie i-a determinat pe cercetători să îl denumească „midastactus” (atingerea lui Midas) pornind de la legenda regelui grec Midas care transforma în aur tot ce atingea. Deși descris recent ca o specie nouă pentru știință, liliacul auriu din Bolivia era cunoscut de mai mult timp, dar considerat a aparține speciei Myotis simus – „liliacul catifelat” întâlnit în mai multe țări din America de Sud.

Pentru a clarifica diferențele dintre specii, Dr. Ricardo Moratelli (Fundația Oswaldo Cruz, Brazilia) și Dr. Don E. Wilson (Smithsonian Institution in Washington) au reanalizat specimenele existente în colecțiile a 27 de muzee din SUA și Brazilia. Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Mammalogy sub titlul „A new species of Myotis (Chiroptera, Vespertilionidae) from Bolivia”.

Cercetătorii susțin că Myotis midastactus se deosebește de alte specii tropicale din genul Myotis („lilieci cu urechi de șoarece”) prin particularități ale culorii blănii, craniului și alte trăsături externe. Myotis midastactus se remarcă prin blana lânoasă, foarte scurtă și de culoare galben-aurie.

De asemenea, autorii studiului consideră că această specie de liliac auriu trăiește doar în savana din Bolivia. Myotis midastactus se hrănește noaptea cu insecte mici, iar în timpul zilei se ascunde în cavități în pământ, scorburi sau sub acoperișuri.

Deși a încercat timp de două luni, biologul Ricardo Moratelli nu a reușit să captureze un exemplar viu de Myotis midastactus. Acest fapt sugerează că liliacul auriu din Bolivia ar putea fi pe cale de dispariție. Cercetătorii susțin că descrierea noii specii este doar primul pas în eforturile de protejare a liliecilor tropicali.

Alături de Myotis midastactus, în savana boliviană trăiesc alte șase specii: Myotis albescens („liliacul cu vârf argintiu”), Myotis dinellii, Myotis keaysi („liliacul cu picioare păroase”), Myotis nigricans („liliacul negru”), Myotis riparius („liliacul riveran”) și Myotis oxyotus („liliacul montan”).

Myotis nigricans
Myotis nigricans – „liliacul negru” / imagine Paul Smith
Myotis albescens
Myotis albescens – „liliacul argintiu” / imagine Chris Elder
Myotis keaysi
Myotis keaysi – „liliacul cu picioare păroase” / imagine © Diego Torres Arboleda

Surse: BBC, Journal of Mammalogy