Valkyrie – supereroul robotic NASA

NASA Valkyrie

Valkyrie este un robot umanoid construit de NASA pentru competiția DARPA Robotics Challenge Trials 2013. NASA susține că Valkyrie ar putea fi utilizat în viitor pentru misiuni de salvare în zonele afectate de calamități. Construcția noului robot s-a bazat în parte pe experiența NASA din cadrul proiectului Robonaut 2, aflat acum la bordul Stației Spațiale Internaționale.

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) este agenția din cadrul Departamentului Apărării al SUA care se ocupă cu dezvoltarea de noi tehnologii și promovarea proiectelor care pot avea atât utilitate militară, cât și civilă.

Competiția Robotics Challenge Trials oferă un premiu de 2 milioane de dolari pentru echipa care dezvoltă cel mai performant robot capabil să asiste intervenția umană în situații de calamitate. Începând din 20 decembrie, se vor desfășura o serie de teste pentru a evalua mobilitatea, dexteritatea și eficiența roboților înscriși. Câștigătorul va fi anunțat la sfârșitul anului 2014, după mai multe sesiuni de teste.

NASA a păstrat până acum secretul asupra proiectului său, dar recent a permis jurnaliștilor de la IEEE Spectrum să realizeze un reportaj însoțit de imagini în premieră. Robotul a fost construit de Centrul Spațial Johnson în cooperare cu Universitatea din Texas și Universitatea Texas A&M.

Valkyrie, codificat de NASA drept R5, este un robot umanoid înalt de 188 cm și cântărind 125 de kg. Robotul este complet autonom, fiind pus în mișcare de o baterie de 2 kWh. Pentru a putea realiza sarcini diverse, Valkyrie are 44 grade de libertate. Capul se poate înclina și roti, bustul se rotește, brațele au 7 grade de libertate, iar picioarele șase. Fiecare mână este dotată cu trei degete controlate independent și un deget opozabil.

Bateria îi asigură o autonomie de aproximativ o oră și poate fi înlocuită rapid. De asemenea, în cazul unui accident sau defect, brațele sau picioarele robotului pot fi înlocuite în câteva minute.

Capul robotului este dotat cu camere video și sonar, alte camere sunt amplasate în zona abdomenului, în brațe, genunchi și picioare. Pe lângă utilitatea practică, NASA a vrut să creeze un robot care „arată bine” incluzând în zona pieptului un cerc luminos.

Rămâne să vedem dacă supereroul Valkyrie va reuși să treacă cu bine de testele DARPA care implică mersul pe teren accidentat, urcarea unei scări și folosirea de unelte.

Sursă: IEEE Spectrum