NASA DART lovește asteroidul Dimorphos (video)

Dimorphos
Dimorphos înainte de impactul DART / imagine NASA

Misiunea NASA DART a lovit cu succes asteroidul Dimorphos, în primul „test de apărare planetară”. Asteroidul Dimorphos, parte a sistemului binar Didymos, nu prezintă un pericol pentru Pământ, iar potențiala schimbare a orbitei sale ca urmare a impactului DART ne va ajuta să înțelegem cum am putea devia alți asteroizi care s-ar putea îndrepta către planeta noastră. Ca să nu avem soarta dinozaurilor, în caz că nu ne distrugem singuri între timp.

Denumit oficial 65803 Didymos, sistemul binar este alcătuit din asteroidul Didymos și satelitul său mai mic Dimorphos. Didymos a fost descoperit în data de 11 aprilie 1996 și are un diametru aproximativ de 780 metri. Existența satelitului său Dimorphos a fost confirmată pe 23 noiembrie 2003, acesta având un diametru aproximativ de 160 metri. Didymos efectuează o orbită completă în jurul Soarelui în aproximativ 770 zile, păstrând o distanță cuprinsă între aproximativ o Unitate Astronomică (UA – distanța medie de la Pământ la Soare) și 2,27 UA, ceva mai departe de Marte. În 2003, Didymos s-a apropiat la aproximativ 0,048 UA de Pământ, peste 7 milioane de kilometri (7180697 km). Pentru comparație, Luna se află la aproximativ 384400 km de Pământ.

Cum nu prezintă un pericol imediat pentru Pământ, nici dacă i-ar fi alterată puțin orbita, asteroidul binar Didymos a fost considerat ținta perfectă pentru primul „test de apărare planetară”. Mai exact, misiunea NASA Double Asteroid Redirection Test (DART – Test de redirecționare a unui asteroid binar) și-a propus să lovească satelitul Dimorphos cu o probă spațială, modificându-i orbita în jurul lui Dimorphos și, în cele din urmă, orbita sistemului binar în jurul Soarelui.

Misiunea DART a fost lansată de o rachetă SpaceX Falcon 9 în data de 24 noiembrie 2021, la ora 06:21 UTC (23 noiembrie, la ora locală 22:21).

Proba spațială DART, cu o greutate de 616 kg, s-a separat de rachetă și a pornit într-o lungă călătorie către Dimorphos.

În data de 26 septembrie 2022, la ora 23:14 UTC (02:14 ora României), DART a lovit cu succes Dimorphos, transmițând imagini în direct până în ultimul moment.

În următoarele săptămâni și luni, astronomii vor primi imagini de la LICIACube, un CubeSat care a însoțit DART, și vor studia Didymos cu ajutorul telescoapelor de pe Pământ pentru a determina în ce măsură i-a fost modificată traiectoria de către impact. În 2024, Agenția Spațială Europeană va lansa misiunea Hera, care va vizita și studia îndeaproape asteroizii Didymos și Dimorphos. Pentru moment, NASA a abandonat mult mai costisitoarea Asteroid Redirect Mission.
Sursă: NASA