Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022 în direct (video)

eclipse de Soare
Tipuri de eclipse de Soare / imagine NASA/SciNews.ro

Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022 este o eclipsă parțială, vizibilă din Asia, Africa și Europa. Observat din România în timpul eclipsei, Soarele apare acoperit de Lună în proporție de 33 până la 44%. În funcție de zona geografică, eclipsa va debuta după ora 12 și va dura peste două ore. Dacă condițiile meteo nu sunt favorabile sau nu dispuneți de ochelari de protecție, eclipsa poate fi urmărită în direct aici.

O eclipsă de Soare se produce când umbra Lunii traversează suprafața Pământului. În funcție de poziția Lunii față de Pământ, eclipsele pot fi totale – Soarele este blocat complet de Lună, parțiale – doar o parte este acoperită, ori inelare – Luna apare ca un disc negru în centrul Soarelui.
În data de 25 octombrie 2022, Luna va acoperi doar parțial Soarele, umbra sa traversând Pământul din apropierea Groenlandei, peste Europa, Asia, nord-estul Africii și sfârșind în extremitatea sudică a Indiei.

Din România, eclipsa va putea fi observată mai întâi în nord-vest, începând cu ora 12:20 în localități precum Arad, Oradea și Baia Mare. În sud-estul țării, eclipsa va începe cu câteva minute mai târziu, la Constanța aproape de ora 12:29. În București, eclipsa va putea fi observată începând de la ora 12:26, cu un maxim de acoperire (38,4%) la 13:38 și sfârșitul la ora 14:49. Un tabel cu orele în diferite orașe și gradul de acoperire poate fi consultat pe pagina Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Așa cu precizam și cu ocazia altor eclipse, Soarele trebuie privit doar cu ochelari speciali de protecție, nu cu ochelari de soare, pentru a evita deteriorarea permanentă a retinei. Dacă nu dispuneți de ochelari de protecție, eclipsa poate fi urmărită în direct aici:

Royal Observatory Greenwich – Solar Eclipse LIVE | 25 October 2022

Timeanddate – LIVE: Partial Solar Eclipse – October 25, 2022

The Virtual Telescope Project – 25 October 2022 Partial Solar Eclipse live

Surse: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, NASA
updated: 25.10.2022