Artemis I – SLS a lansat Orion către Lună (video)

Artemis-1
Lansarea Artemis I – racheta SLS propulsează capsula Orion (fotografie NASA/Bill Ingalls)

Misiunea NASA Artemis I a debutat cu succes prin lansarea capsulei Orion de către racheta Space Launch System (SLS) în data de 16 noiembrie 2022. SLS și-a făcut pe deplin datoria, punând Orion pe o traiectorie de mai multe zile către Lună. Prima misiune Artemis este fără echipaj uman, NASA dorind să testeze în mod integrat sistemul care va transporta astronauți către Lună în viitor.

La momentul lansării, SLS este cea mai puternică rachetă în uz, fiind propulsată de patru motoare RS-25 moștenite de la Naveta Spațială și două propulsoare adiționale cu combustibil solid. În data de 16 noiembrie 2022, la ora 06:48 UTC (ora locală 01:48; 08:48 ora României), SLS a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Artemis I launch

După aproximativ o oră și 27 minute de la lansare, etajul superior al SLS a început să propulseze capsula Orion de pe orbita Pământului pe o traiectorie către Lună. După aproximativ două ore de la lansare, modulul de serviciu, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană (ESA), și capsula Orion s-au separat de etajul superior al rachetei, pornind într-o călătorie de aproximativ 8 zile către Lună.

Orion spacecraft trans-lunar injection and separation

Artemis I mission overview

NASA intenționează să survoleze Luna, capsula Orion urmând să ajungă la cca. 100km de suprafața satelitului natural al Pământului. Ulterior, capsula Orion va folosi gravitația Lunii pentru a se propulsa pe o orbită mult mai largă, la aproximativ 64000 km de suprafața sa. Dacă totul decurge conform planului, capsula Orion se va întoarce pe Pământ după aproximativ 30 de zile.