Artemis I – Orion a amerizat (video)

Orion capsule
Amerizarea capsulei Orion / fotografie NASA/Kim Shiflett

Capsula Orion a amerizat în Oceanul Pacific, marcând sfârșitul victorios al primei misiuni NASA Artemis I. Scopul misiunii a fost de a evalua în mod integrat sistemul de lansare și capsula, iar primele date sugerează performanțe conform așteptărilor. Dacă fiabilitatea și siguranța vor fi confirmate, misiunea Artemis II ar urma să transporte astronauți în jurul Lunii, cel mai devreme în cursul anului 2023.

După ce a fost lansată în data de 16 noiembrie 2022, capsula Orion a privit înapoi spre Pământ, apoi s-a îndreptat către Lună.
The Earth seen by the Orion spacecraft on the way to the Moon

Pe 21 noiembrie 2022, Orion s-a apropiat de Lună, a ocolit-o și s-a propulsat către o orbită mai îndepărtată.
Orion Spacecraft approaching the Moon

Orion spacecraft emerges from behind the Moon

În data de 25 noiembrie 2022, modulul de serviciu al capsulei, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană (ESA), a executat o nouă manevră care a pus Orion pe o orbită la aproximativ 64000 km de suprafața Lunii, denumită “Distant Retrograde Orbit” (DRO – orbită retrogradă îndepărtată).
Orion spacecraft enters Distant Retrograde Orbit

Orion ne-a oferit o privire de la cea mai mare distanță față de Pământ din timpul misiunii, aproximativ 432210 km, în data de 28 noiembrie 2022.
Orion spacecraft sees Earth and Moon from farthest distance

Orion a părăsit orbita îndepărtată în data de 1 decembrie 2022, pornind în călătoria de întoarcere către Pământ.
Orion spacecraft’s Distant Retrograde Orbit Departure

Pe 5 decembrie 2022, Orion a dat din nou ocol Lunii, folosindu-se de gravitația sa pentru a se pune pe traiectoria corectă către casă.
Orion spacecraft’s return powered flyby of the Moon

În cele din urmă, în data de 11 decembrie 2022, capsula Orion a amerizat cu bine în Oceanul Pacific, la ora 17:40 UTC (19:40 ora României).
Orion splashdown

NASA a recuperat capsula din apele oceanului și o va studia în detaliu pentru a stabili dacă îndeplinește condițiile necesare pentru a transporta un echipaj uman. Misiunea Artemis II ar urma să transporte astronauți în jurul Lunii în cursul anului 2023. În explorarea spațiului însă, socoteala de acasă nu se potrivește niciodată cu cea din târg. Dacă vă mai amintiți, SpaceX susținea în 2017 că va trimite turiști în jurul Lunii în 2018. SpaceX a reușit să trimită primii turiști în jurul Pământului în septembrie 2021, iar până la Lună e încă o cale lungă.