Inspiration4 – SpaceX la prima misiune turistică în spațiu (video)

Inspiration4 crew
Echipajul Inspiration4 / foto SpaceX

Inspiration4 este prima misiune cu turiști spațiali pentru SpaceX, patru persoane fiind lansate pe orbita Pământului și recuperate cu bine după aproape trei zile. Deși mașina de propagandă SpaceX a insistat pe denumirea „world’s first civilian mission to orbit” („prima misiune civilă din lume pe orbită”), aceasta nu are niciun sens și nicio relevanță. Dar probabil a crescut prețul de achiziție pentru documentarul Netflix care i-a urmărit parcursul.

Miliardarul american Jared Isaacman, care pilotează în timpul liber avioane militare de vânătoare, și-a dorit să ajungă și pe orbită. Ca să nu pară egoist, a oferit celelalte trei locuri din capsula Crew Dragon medicului Hayley Arceneaux, inginerului Christopher Sembroski (fost militar Forțele Aeriene ale SUA) și geologului Dr. Sian Proctor. De asemenea, a inițiat campanie de donații pentru St. Jude Children’s Research Hospital, un spital oncologic pediatric.

În data de 16 septembrie 2021, la ora 00:02 UTC (15 septembrie, ora locală 20:02), o rachetă Falcon 9 a lansat capsula Crew Dragon Resilience cu cei patru turiști pe o orbită la aproximativ 575km în jurul Pământului.

În timpul petrecut în spațiu, astronauții au luat parte la mai multe evenimente mediatice și susțin că au derulat experimente științifice. În data de 18 septembrie 2021, la ora 23:07 UTC (ora locală 19:07) capsula Crew Dragon a amerizat în Oceanul Atlantic, în apropierea coastei Floridei.

După aproximativ o oră, au fost recuperați cu bine din apă și au ieșit din capsula Crew Dragon.

Detalii despre ce au făcut exact cei patru turiști în spațiu și impresiile de călătorie vor fi dezvăluite în ultimele episoade ale documentarului Netflix Countdown: Inspiration4 Mission to Space. Dacă misiunea poate fi denumită „civilă” cu un militar și un pilot de avioane militare în echipaj, este la latitudinea fiecăruia. Important este că SpaceX a transportat cu bine pe orbită primii săi turiști, beneficiind de racheta și capsula dezvoltate în principal pentru și cu banii NASA.

PS Belka și Strelka nu aveau grade militare când au orbitat Pământul în 1960.